• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Romos áskálódás

Szerző: Király Farkas
Bonyhád elkerülő utat kap. A régészeti feltárás közben egy középkori templom romjaira bukkantak. A jelek szerint a maradványt napokon belül vissza is temetik, és ráépítik az utat.

Bonyhád, ásatások - Fotó: Pogrányi Györgyi

Hónapokkal korábban még szántóföld volt a bonyhádi bevásárlóközpontok melletti, a 6-os úttal szomszédos terület. Az utóbbi bő héten viszont már gödröket és földkupacokat láthatott az arra autózó. Meg a gödrökben serénykedő embereket: a megyei múzeum régészeit és az őket segítőket. Szükség is volt minden kézre, mert a felfedezés hatalmas anyagát nagyon rövid idő alatt kellett feldolgozniuk. Október 1-jén ugyanis a régészek egy gótikus templom romjára bukkantak az útépítést megelőző feltárás közben.

Véleményük szerint a XIV. században felhúzott épületet a török hadak rombolhatták le 1542-ben, valószínűleg felgyújtották. Idővel a falak köveit a kor szokása szerint elhordták, az alapokat pedig hordalékkal fedték be a századok. Mígnem a bonyhádi önkormányzat tavaly december végén kapott 750 millió forint kormányzati támogatást, s e pénz nagy részét egy új, a várost a 6-os úttal összekötő útszakasz megépítésére fordították.

A kiásott romot kutatva a régészek rábukkantak a bronzharang darabjára, és XV. századi pénzérméket is találtak.

Múlt szerdán pedig egy csontvázat leltek a szakemberek, s minden bizonnyal rengeteg lelet kerülne elő, ha a templom jövője nem úgy alakulna, ahogyan valószínűleg fog. Az egy szakasz feltárásához jogszabály szerint biztosított, összesen 30 nap ugyanis lejárt. Indokolt esetben az örökségvédelmi hatóság dönthet a feltárás meghosszabbításáról, de ebben az esetben nem tette. A Tolna Megyei Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal által a bonyhádi önkormányzatnak megküldött határozat alapján az előkerült régészeti emléket a helyszínen kell megőrizni, a régészeti emlék részlegesen sem bontható – tehát le kell fedni.

Ez még nem jelentené a templom végét, csakhogy a hivatal szerint az út nyomvonalának módosítása bonyolult és drága lenne, ezért az aszfaltcsík részben a befedett rom fölött fog futni. E megoldást többen ellenzik, így a Magyar Régész Szövetség és az ombudsman is. Innen vált igazán bizarrba a történet. A hatóság és az önkormányzat sem határolódik el attól, hogy később elbontsák az utat, és illendő állapotba hozva „kiállítsák” a templomot. Ha majd lesznek források az út újratervezésére, felbontására és újraépítésére. Ez önmagában pompás példája lenne a fordított hatékonyságnak.

Továbbá a templomnak egy kisebb része a 6-os alatt van, tehát teljességében csak akkor lehetne feltárni, ha a 6-os utat is feltörnék. De ha e rész feltárása elmaradna, akkor is újra kellene tervezni és építeni a 6-ost, mivel a rom olyan közel van az úttesthez, hogy a látogatása nem lenne biztonságos. Mégis: e rom Bonyhád egyetlen középkori épülete, nem kellene csak úgy eltüntetni.

Hétfőn az Országgyűlés ülésén is szóba került a bonyhádi templomrom feltárása. A Miniszterelnökség államtitkára tudatta: az elsőfokú, még nem jogerős kormányhatározat ugyan kiment a kormányhivataltól, de a tárca mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a másodfokú eljárásban a régészeti feltárás érdekében meghosszabbítsák a határidőket.