• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Saját zsebre költöztettek

Szerző: Markos Mária
Franciaország legnagyobb aukciós házának négy árverezőjét és több tucat költöztető emberét állították bíróság elé Párizsban sok ezer értéktárgyat és művészeti alkotást érintő, bűnszövetkezetben elkövetett lopás és a lopott műtárgyakkal való kereskedés vádjával.

Az amerikai törzsi kultúra szakértő méricskélése - Fotó: Christian Hartmann, Reuters

Az ügyészek szerint mintegy 6000 műtárgy tűnt el rejtélyes módon útközben, az aukciós házba történő szállításkor.

A lopott áruk tárházában megtalálható Gustave Courbet és Marc Chagall olajfestménye, Henri Matisse litográfiái, a legendás pantomimművész, Marcel Marceau tulajdonába tartozó jelmezek és ékszerek, de egy 2,08 karátos gyémánt is felkeltette a tolvajok érdeklődését.

A raktárakban összesen 250 tonnányi értéktárgyat, festményeket, szobrokat, házi portrékat foglaltak le. A főügyész szerint a bűnesetek 2005 és 2009 közt történtek – az okozott kár 2,2 millió euró –, ennek ellenére az ügyészek állítják, hogy több évtizede tartott a szervezett lopás az 1852-ben III. Napóleon által elismert neves aukciós házban.

Az eset nem hagyta hidegen a kereskedőház menedzsmentjét, a 7 évvel ezelőtt kirobbant botrány óta 12 millió eurót költöttek draszti- kus biztonsági intézkedésekre a Drouot-ban.