• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Sportnapló

Szerző: Palágyi Béla
Kilenc esztendővel ezelőtt Dél-Afrikában rendezték a labdarúgó-világbajnokságot. Vuvuzela zajától volt hangos a sportvilág, így csak a legjobb fülű teniszrajongók hallották a hírt, hogy Fucsovics Márton Wimbledonban megnyerte a juniorok versenyét.

A nyíregyházi fiú hazatérve az MTK elleni csapatbajnoki mérkőzésen mutatkozott be. Szépszámú szurkolósereg állta körül a salakpályát, hogy köszöntse Marcit – jóllehet, a meccse nem sikerült valami fényesen: 7-5, 3-6, 4-6 arányban kikapott Pákai Mártontól –, de a taps megérdemelten szólt neki.

A mérkőzés után beszélgettem a fiatalemberrel. Elmondta, hogy a friss vereség nem fáj neki, tudomásul veszi, hogy a tenisz már csak ilyen: egyszer nyer, egyszer veszít az ember. Ami a jövőjét illeti? A legjobb százba szeretne bekerülni a világranglistán, erre minden esélye megvan, mivel éppen most ballagott el a stuttgarti First Line tenisziskolából, amelynek elvégzésében nagy segítségére voltak a megyeszékhely teniszkedvelő – és a fehér sportot amatőrként űző – sikeres vállalkozói. Aztán jöttek nehezebb időszakok, a tehetséges sportolóval kissé elszaladt a ló, fegyelmiket kapott, majd kikerült a válogatottból. Ekkor felmerült az is, hogy végleg felhagy a teniszezéssel. Végül minden „kiegyenesedett”, így ma Fucsovics Márton a legsikeresebb magyar játékos – de a világranglista 31. helyéig vezető út nem volt könnyű. Íme, néhány a sikeres állomások közül: Gentben fontos tornán győzött, de talán a társaival ennél is nagyobb bravúrt értek el a Davis Kupában. Az oroszok ellen léptek pályára a világcsoportban szereplésért. Bár a Kopaszi-gáton erre az alkalomra felépült egy salakpálya, ennek ellenére csapatunk győzelmi esélye a világranglistán a legjobb negyven között lévő oroszok ellen a nullához konvergált. Hogy mi lett a végeredmény? Fucsovics és Balázs Attila 3-1 arányban legyőzte ellenfelét – Fucsovics „természetesen” mindhárom összecsapását megnyerte. Így történt, hogy 22 év után válogatottunk újra bejutott a legjobb 16 csapat közé.

De térjünk vissza a mába. A közelmúltban a dubai ATP-torna negyeddöntőjében Fucsovics Márton a 37 éves Roger Federerrel találkozott. A svájciról sokan azt tartják, hogy minden idők legjobb játékosa. Marci szoros meccsen kapott ki, 7-6, 6-4 arányban. Federer szerint küzdelmes meccset vívtak, Fucsovics pedig azon kesergett, hogy kis szerencsével akár nyerhetett is volna…

Egykori nyíregyházi szponzora nemrég azt találta mondani, hogy a patronáltja akár a legjobb tíz között lehetne a világranglistán, ha a pályájában nincs a már említett törés. Azt pedig én teszem hozzá: Dubaiban kevésen múlott, hogy győztesen hagyja el a pályát, ami világszenzációt jelentett volna…

 

Címkék: Sport