• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Szarvaskői Betlehemfalva

Szerző: Kovács István
A 25-ös főút mellett, a község templomával szemben a Mikulás személyéhez köthető Szent Miklós püspök oszt áldást és mutatja, merre van Jézus a jászollal.

Szarvaskői Betlehemfalva
Fotó:
Kállai Márton

Az oda vezető utakon a születés bibliai szereplőivel találkozik a látogató. Szabóné Balla Mariann egyfajta szentségtörést követett el, amikor feloldotta a XVIII. században hozott rendeletet, miszerint Szarvaskőn csak szérűn lehet lábas jószágot tartani. A polgármester keze munkája is benne van, hogy most bárányok, teve és szamár áll a Fő út és a Rákóczi út mellett, mutatva az utat az idegeneknek a helyi betlehem felé.

A csaknem ötven életnagyságú alkotás elkészítéséhez megmozdult a 387 lelkes festői szépségű község apraja-nagyja, sokan faanyagot és ruhaneműt adtak. A végeredmény: egyik úton a napkeleti bölcsek – Gáspár, Menyhárt, Boldizsár – viszik ajándékukat, a másikon a pásztorok közelednek a születés helyéhez, Szarvaskőn konkrétan a templom előtti térre.

Az irányt angyalok mutatják.

A polgármester elárulta, az ötletgazda Fodorné Ildikó és Lőrincz József volt, akik a kivitelezésben is részt vállaltak. Bár a klasszikus bibliai ajándékokat, aranyat, tömjént és mirhát nem sikerült beszerezniük, az egyedi látványosság az első adventi gyertya meggyújtásakor mégis sok érdeklődőt vonzott a faluba.