• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Szemérmetlen szobrok? A római istenek újra régi fényükben, néhány lakos elpirult

Szerző: Borzák Tibor
Kecelen kisebb vihart kavart a belvárosi park felújítása, amely 20 millió helyett 25 millió forintba került. Van, aki „szemérmetlennek” tartja a szökőkút szobrait, más pedig bajnak azt, hogy kivágták a húszéves ezüstfenyőket; valamint kritika éri az esti megvilágítást szolgáló lámpatesteket is. Sokan kifogásolják, hogy „ócskavassá” váltak a homokfúvással megtisztított bronzszobrok.

Kecel, szökőkút
Fotó:
Ujvári Sándor

Herczeg Imre független képviselő érdeklődésünkre elmondta: a parkrendezés tervdokumentációjának bizonyos részleteit illetően a városatyáknak voltak ellenvetéseik.

A végeredményt látva pedig gyanítják, hogy a felújítás nem mindenben volt szakszerű.

Kérdéseinkre Haszilló Ferenc polgármester nem, de Szrenkó József főépítész válaszolt. Ebből kiderül, hogy „az előirányozott 20 millió forintos összeg csak a parkrendezésre vonatkozott, a teljes költségvetést a tervdokumentáció kézhez vétele után lehetett elkészíteni, ez 27 millió forintnál állt meg. Az 1994-ben átadott szökőkút terméskő és márványtalapzata, valamint bronzszobrai a vízkőlerakódástól nagy mértékben szennyeződtek, meg kellett tisztítani őket. A park átlátható, rendezett; érthetetlen számunkra, hogy miért nem örül ennek mindenki.”

A szökőkút római isteneket formázó, Eskulits Tamás szobrászművész által megálmodott alakjai (Diana, Venus, Bacchus, Faunus) tehát visszanyerték régi fényüket.

Az a híresztelés, hogy némelyek a meztelen ábrázolásokat „szemérmetlennek”, „erkölcstelennek” találják, a gazdasági bizottsági ülésen is szóba került. A főépítész annak még a gondolatát is butaságnak tartja, hogy efféle felvetés alapján szobrokat „cenzúráznának” Kecelen.