• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Színek kavalkádja - Bonyolult helyzet Szlovákiában

Szerző: Markos Mária
Bonyolult helyzet állt elő a szlovákiai választások után – értékelte a választások végeredményét Robert Fico miniszterelnök. Pártja, az eddig abszolút többségben kormányzó Smer (Irány – Szociáldemokrácia) megnyerte a választást, ám a korábbiakkal ellentétben nem lesz többsége a parlamentben.

Szlovákiai választóhelyiségben
Fotó:
MTI - Komka Péter

 „Politikai rendszerünk nagyon energikus, élő. Várhatóan sok párttal kell majd együtt dolgoznunk, amelyek most mind bejutottak a szlovák országgyűlésbe” – nyilatkozta Fico. A parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt kilenc párt lépte túl. A szlovák belpolitikai palettára szemet bántóan rikító színek is felkerültek: két szélsőjobboldali szervezetnek, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) és a neonáci Mi Szlovákiánk Néppártnak (L’SNS) is helye lett a parlamentben.

A magyar érintettségű pártok közül csak a szlovák–magyar Most-Híd jutott az országgyűlésbe, 11 képviselőt küldhetnek a parlamentbe, közöttük hét magyar képviselőt. A Magyar Közösség Pártja (MKP) viszont csak 4 és fél százalékot kapott, és így nem lépte át a bejutáshoz szükséges küszöböt, a párt eddigi vezetője, Berényi József lemondott. Nem jutott be a parlamentbe a szlovákiai Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) sem.

Címkék: Szlovákia