• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Szokjuk az új műfajt: Cimbalom-rock and roll

Szerző: Dulai Sándor
Már maga a Cimbaliband név is telitalálat, zenéjük pedig – főként a 20–40 éves korosztályban – egyre népszerűbb. Az Unger Balázs vezette „kelet-európai cimbalom-rock and roll zenekar” – ahogy a kritikusok elnevezték őket – Vidámpark címmel mutatta be újabb nagylemezét.

A Cimbaliband - Fotó: Fűrész Zsolt

A most 36 éves Unger Balázs – ahogy szintén gyakran emlegetik: „a cimbalom Chuck Berryje” – népzenészként kezdte. Gyermekkorában több hangszert kipróbált, mígnem rátalált a számára legmegfelelőbbre: a cimbalomra. Játszott az Állami Népi Együttest kísérő Galga zenekarban, de látványos sikereket aratott a magyar népzenét és a dzsesszt ötvöző Dresch Quartettel is. A Cimbaliband 2006 májusában alakult, kezdetben öten voltak, s a zenekarban a cimbalom mellett Wertetics Szlobodán jóvoltából meghatározó szerep jutott a harmonikának.

Már első lemezük, a TransBalkan Express nagy közönségsikert hozott, s nem maradt el a szakma elismerése sem. Aztán jöttek az újabb albumok: a Feketetó, a Live at Fonó, az Ablakimba, a Szívtánc. Ez év elején jelent meg a Best of Cimbaliband – amely lezár egy korszakot –, míg a napokban hetedikként a Vidámpark. Gödöllőn, a Művészetek Házában mutatták be – itt tartja a zenekar a próbáit is –, újdonság, hogy a lemezen csupa saját szerzemény szerepel, a 11 szám zenéjét és szövegét egy kivétellel Unger Balázs (Bali) írta.

A Cimbaliband népzenei gyökerekből táplálkozó muzsikája egyszerre ősi és modern, igazi örömzene. A gödöllőihez hasonló ünneplésben részesültek előtte a Hollókői Húsvéton, ahol a szereplésük óriási bulival zárult. A múlt évben 98 koncerten léptek föl országszerte, az idén ez várhatóan meghaladja a százat. Jártak Európa szinte valamennyi országában, Japánba is meghívták őket.

Immár heten vannak: Unger Balázs mellett Agatics Krunoszláv, Szita Eszter, Boda Gellért, Unger Gergő, Horváth Dániel és Lázár Gyula alkotják a csapatot. Hangszereiket hosszú lenne felsorolni is, de feltétlenül meg kell említeni lemez- és koncertvendégüket, a szaxofonos Bede Pétert és a Talamba Ütőegyüttest, akiket Gödöllőn velük együtt hallhattunk. Virtuóz zenészek valamennyien.

A Cimbaliband-est lelke azonban ezúttal is a cimbalmán káprázatosan játszó Unger Balázs volt. Akinek nagy érdeme, hogy egy régi magyar hangszerre immár a rockvilág is rácsodálkozott.