• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Szökőkútból láda - Hiába ömlött a pénz a főterek felújítására, szökőkutasítására és kőteresítésére

Szerző: Kupi Györgyi
VIRÁGOKKAL ültették tele Kőszeg főterének egyik szökőkútját. Az egyik képviselő a kétfarkúakra gyanakodott, de kiderült, hogy a városgondnokság találta ki a köztéri látványosság újrahasznosításának módját.

Forrás: hellokoszeg.hu

Tóth Gábor képviselő tette közzé blogján azt a fotót, amelyen a városka egyik szökőkútja látszik virágokkal beültetve. Mint kiderült, a helyi városgondnokság volt a kivitelező.

Az ügy poénos is lehetne, ha nem azt szimbolizálná, hogy hiába ömlött a pénz a főterek felújítására, szökőkutasítására és kőteresítésére – ha azt nem tudják fenntartani a szűk költségvetésből gazdálkodó kisebb önkormányzatok.

Tíz évvel ezelőtt 11 940 négyzetméteren újult meg Kőszeg belvárosa 2 millió 18 ezer eurós uniós támogatásból.

A Fő térre több szökőkút is került, amelyeket karban kellett volna tartani, most már fel is kellene újítani, de erre nincs pénz. Felmerült az a lehetőség, hogy az uniós pénzből épült köztéri látványosságokat elbontják, de ennek 1,7 millió forintos költségére se futja az idei büdzséből – nyilatkozta Huber László, a város polgármestere a Nyugat.hu-nak.

Az idei működési bevételeket 1,6 millió forintra tervezték, a működési kiadásokat mintegy 51 millió forinttal többre. A hiányt a tavalyi pénzmaradványból fedezik, de a teljes, fejlesztéseket is magában foglaló büdzsé 76 millió forint hiányt mutat. Az önkormányzatnak tehát a fogához kell vernie a garast, ha ki akar jönni a pénzéből.

Kőszeg városa egymilliárd forintot kap a Területi Operatív Programból. A város honlapján részletezik, hogy mire költik az uniós forrást: csapadékvíz-elvezető rendszerre, óvodák felújítására, a város ipari parkjára, kerékpárút fejlesztésre, és egy új piac kialakítására. Pénzszöktető kút nincs a felsorolásban.