• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Terrortámadás a moszkvai metróban

Szerző: A. Fodor György
Legkevesebb huszonöt embert ölt meg ma reggel egy robbanás a moszkvai metró Ljubjanka állomásán. Nem sokkal később a Kultúrpark állomáson robbant pokolgép, az ottani áldozatok pontos száma még nem ismert.

Az első robbanás a csúcsforgalomban, helyi idő szerint reggel nyolckor történt a Ljubjanka állomáson, közel a Kremlhez, az orosz biztonsági szolgálat (FSB) központja alatt.

A Ljubjankán a szerelvény éppen befutott a megállóba, a detonáció a második kocsit vetette szét: 14 ember a metrókocsiban, 11 pedig a peronon halt meg. A második robbanás harminc perccel később, a Kultúrpark megállónál következett be: az internetes források 12-15 halottról tudnak. Tűz egyik esetben sem lobbant fel, a mentőosztagok és tűzoltók próbálják kiemelni a halottakat és a sérülteket a roncsok alól.

Az első elemzések szerint összehangolt támadásokról van szó, és nem kizárt az sem, hogy öngyilkos merénylők robbantották fel magukat.

Egy öngyilkos merénylő 2004 szeptemberében kilenc embert ölt meg és több mint ötvenet sebesített meg egy metróállomásnál. Ugyanezen év februárjában egy nő robbantotta fel magát a mozgó metrószerelvényben a Paveletszkaja és az Avtozavodszkaja megálló között: 41 ember vesztette életét.

A londoni Times jelentette: bár eddig semmilyen csoport nem vállalta a felelősséget a merényletekért, de a háttérben észak-kaukázusi fegyveres szervezeteket gyanítanak.

A The New York Times úgy tudja, hogy a hatóságok a terrorista támadások újabb hullámától tartanak: a moszkvai metró több merénylet célpontja volt a csecsenföldi konfliktus idején.