• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Titkosított milliárdok - Dupláz az elnök

Szerző: Munkatársunktól
Egy fideszes törvénymódosító javaslat azt kezdeményezte, kerüljenek ki az infotörvény alól az MNB alapítványai. - Matolcsy György MNB-elnök munkáját dupla pénzzel honorálják.

TITKOSÍTOTT MILLIÁRDOK - Újabb adatok váltak „láthatatlanná": egy fideszes törvénymódosító javaslat azt kezdeményezte, kerüljenek ki az infotörvény alól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai. Kedden ezt elfogadta az Országgyűlés, így a jegybanki alapítványok mintegy 200 milliárdos gazdálkodásával kapcsolatos adatok titkossá válnak. A javaslat szerint azért, mert az MNB-alapítványok vagyona „elvesztette közpénz jellegét”, így nem is tartozik a nyilvánosságra (adófizetőkre), hogy mire költik. Ez azonban nem csak az ellenzék, de a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal elnöke szerint is aggályos. Péterfalvi Attila szerint a javaslat az Alaptörvényt sérti.
 

DUPLÁZ AZ ELNÖK. Matolcsy György MNB-elnök munkáját dupla pénzzel honorálják. Átment a törvényhozáson a módosító javaslat, ez pedig az elnök fizetésének megemelését is jelenti. Így Matolcsy havonta körülbelül 5 millió forintot vihet haza, az alelnök pedig 4,5 milliót. (Korábban a Fidesz még az akkori jegybanki vezetők magas fizetését kifogásolta.)