• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Vaddisznó a szomszédom

Szerző: K. G.
Miként Európa-szerte, úgy fővárosunk erdőközeli zöldterületein is „lakótársaink” lettek a vaddisznók. E tény jogi dilemma elé állította a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereit, akik a Gödöllői Szent István Egyetem kutatóit az állatok szokásait, illetve az általuk okozott károk jellegzetességeit összefoglaló tanulmány elkészítésére kérték fel.

Vaddisznók a városban
Fotó:
Profimedia/Corbis

A dr. Heltai Miklós docens vezette kutatás szerint a város határain belüli zöldövezeteket az intelligens, remekül alkalmazkodó vaddisznók nem alkalomszerűen látogatják, hanem gyakorlatilag ott élnek, szaporodnak, s eszük ágában sincs visszatérni az erdőbe. A nyomkövetőkkel ellátott állatok napi mozgásterében a búvó- és táplálkozási helyük között alig pár száz méter a határ.

Belterületen az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő a vaddisznókkal szemben nem „járhat el”. Ezért jogi háttér kell a vadfajok belterületi kezeléséhez, befogásához. Jóllehet a magántulajdon védelme minden érintettnek a saját feladata, a lakosságnak lehetővé kell tenni a károk elleni védekezést.

Ezért érdemes megfogadniuk az erdészet tanácsát, hogy ne etessék a vaddisznókat! Inkább zárják le az állatokat csábító kukák tetejét, ne szórjanak ki konyhai hulladékot. Fontos az elhanyagolt kertek takarást adó aljnövényzetének lekaszálása és a rossz kerítések felújítása is.