• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Veszedelmes porfelhő a turistáktól

Szerző: Ujlaki Ágnes
Szakértők szerint a bőr által kibocsátott káros anyagok komoly károkat okozhatnak Leonardo da Vinci világhírű alkotásában, Az utolsó vacsorában.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora

Egy nemzetközi kutatócsapat mintákat vett a légrészecskékből a milánói Santa Maria delle Grazie templom refektóriumában és azon kívül. Korábban a légszennyeződés ellen a kolostor bejárata mellé telepített ventilátorral vették fel a harcot, de a berendezés csak a koromtól és más szennyező anyagtól védi a Leonardo által az 1490-es években készített alkotást.

A templomon belül a szkvalén (az emberi bőrben, a bőr által termelt faggyúban is megtalálható természetes anyag) aránya meglepően magas. S mivel növények nincsenek a refektóriumban, a kibocsátók személyét a turistákban kell keresni.

A kutatók műszereikkel zsírsavakat is kimutattak, ami a korábban végzett restaurálás során keletkezhetett. A káros anyagok együttesen porfelhőket alkotnak, ezért a jövőben elképzelhető, hogy a látogatók csak kézmosás után léphetnek a reneszánsz mester remekét őrző terembe.