• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Világos úton tekernek

Szerző: PE
A kerékpáros turizmus egyre népszerűbb, s ezt megnyergelte az egyre több vendégéjszakával dicsekvő egri önkormányzat is. Nemrégiben adták át a várost átszelő új, mintegy 10 km-es kerékpárutat, amelyet uniós támogatással, mintegy 800 millió forintból építettek.

A pályázat részeként elektromoskerékpár-kölcsönözőt és szervizt is kialakítanak. Az út érdekessége, hogy egy új magyar találmány jóvoltából a felnémeti szakaszon világítanak az útburkolati jelek, így este, sötétben is biztonságos a bringázás. Egy helyi feltaláló, Farkas Tibor nevéhez köthető az egyedülálló szabadalom. Egyszer maga is kerékpárbalesetet szenvedett a rossz látási viszonyok miatt – ez késztette arra, hogy megtalálja a megoldást. A Living Road nevű világító jelek felfestése olcsóbb, mintha közvilágítást építenének.


A turistáknak jó hír, hogy Egerből indulva immár a Bükk felé is nyugodtan tekerhetnek. A Bükk kapujának számító Felsőtárkánytól a közúton kijelölt bicikliúton juthatnak el Lillafüredig, illetve Ómassáig, ez még több mint 60 km-t jelent, s e szakaszon több pihenőhely is várja a túrázókat.