• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Villámként csap áldozatára

Szerző: Valló László
Elmaradt az idén a szavazás a jövő év madaráról: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöksége úgymond önhatalmúlag döntött, hogy a vándorsólyom (Falco peregrinus) legyen 2018 madara.

A vándorsólyom (Falco peregrinus) 2018 madara - Fotó: Christian Naumann - AFP / DPA / PICTURE ALLIANCE

Mégpedig annak emlékére-örömére, hogy miután az 1960-as években a kipusztulás szélére jutott, éppen húsz esztendeje jött el a nagy pillanat, hogy újra költött nálunk, a Pilisben. Közben a szintén megtépázódott európai állomány is megerősödött (köszönhetően annak is, hogy a madarak egy része urbanizálódott, azaz ma már a városokban is költ), emiatt a hazai népesség is növekszik. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint, a fészkelő párok száma 20-30-ra tehető.

A vándorsólyom a legek madara.

Ez a varjúnyi termetű, ám annál sokkal kecsesebb és gyorsabb szárnyas az Antarktisz kivételével az összes kontinensen honos, s mint ilyen, a világ legelterjedtebb ragadozó madara. Ehhez társul rendkívüli gyorsasága: zsákmányszerzés közben, mikor zuhanórepülésben csap le az áldozatára, a sebessége elérheti az óránkénti 322 kilométert is. Szinte kizárólag repülő madarakra vadászik, nálunk a házigalamb, seregély, veréb, feketerigó és cinege a leggyakoribb zsákmánya. Telente a párok együtt vadásznak: először a hím támad a kiszemelt áldozatra, s ha elvéti, a tojó röpül rá.
 

SOLYMÁSZOK MADARA. A vándorsólyommal már 3000 éve is vadásztak Közép-Ázsiában. A második világháborúban velük fogták el a titkos üzeneteket hordozó postagalambokat. Napjainkban a repülőtereken riasztják vele az oda repülő madarakat, amelyekkel ütközve súlyos baj támadhat a repülőgépben.

Címkék: Állatvilág