• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Zöld és gurul

Szerző: -ftb-
Egyre inkább a múlté lesznek a hagyományos (benzin és dízel) meghajtású autók, helyüket pedig első lépésben az úgynevezett hibridmeghajtásúak veszik át – így vélik a Magyar Lízingszövetségnél.

Elektromos autó töltőhely
Fotó:
Kállai Márton

Az Európai Unióban 2016-ban 609 ezer alternatív meghajtású, új autó talált gazdára, vagyis 4,1 százalékkal több, mint 2015-ben. A tisztán elektromos autók (villanyautók) kategóriájában csaknem 5 százalékkal, 155 ezerre nőttek az eladások. A gázüzemű autók már nem olyan vonzók, ezeknél a típusoknál 20 százalékos volt a visszaesés, de a kereskedők még így is 176 ezret adtak el szerte az unióban.

Magyarországon évek óta tart az elektromos meghajtású járművek állami támogatása: s bár fél éve az állam akár 1,5 millió forinttal is támogatja az e-járművek vásárlását, a robbanás még nem következett be. Ennek okai közé tartozik az elektromos járművek ára, illetve a biztos üzemeltetéshez megfelelően kiépített elektromos töltőállomáshálózatra van szükség, valamint az ehhez kapcsolódó szervizszolgáltatásra.

A e-autók zöld rendszáma ugyanakkor hasznos ösztönzőerő, hiszen az ilyen járművek sok településen már ingyen parkolhatnak, és a nagyobb kereskedelmi egységek parkolójában töltőállomással ellátott parkolóhelyet is biztosítanak számukra.