• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A gyerekkori fotó árulkodik a jövőről!

Szerző: Balogh Mária
Vajon mikor vették a kezükbe utoljára gyermekkori fotóalbumukat? Ha újra kinyitják, s megnézik a saját vagy családtagjaik felvételeit, az arcvonásokat tanulmányozva sok mindenre fény derül.

Amerikai kutatók szerint a gyermekkori családi fotók alapján megállapítható, hogy valaki felnőttként milyen párkapcsolatban él majd, társfüggő lesz-e, ő irányít-e vagy a párja, elválik-e tőle vagy sem?

A kutatók úgy vélik: minél szélesebb a gyerek mosolya – mondjuk, egy ovis képen –, annál kisebb az esélye a felnőttkori rossz házasságra, netán a válásra.

A szakemberek 950 nő és férfi gyerekkori fotóját nézték végig és elemezték ki speciális kontroll technikával. Pontozták a mosolyok szélességét, derűjét, a szem ragyogását, a pupillákat, majd mindezt összevetették a vizsgált személyek felnőttkori életével, adott állapotával.

A vizsgálat 90 százalékos biztonsággal igazolta, hogy a legszélesebb mosolyú csemeték éltek felnőtt korukban a legboldogabb és legtartósabb házasságban. Akik már gyermekként mosolygós fotókat hagytak maguk után, derűs felnőttek lettek: a nehezebb életszakaszon is könnyebben túltették magukat.

Érdekes módon, amikor e fotókat összevetették a szülők megsárgult képeivel, hasonló eredményre jutottak. Vagyis: az alma általában nem esett messze a fájától.

A legkevésbé mosolygósoknál, netán pityergős gyerkőcöknél a rendezetlen párkapcsolat, a válás háromszor olyan gyakori volt, mint nevetős társaik esetében.

Tegyen próbát! Nézze meg a saját és a szeretteink gyerekkori fotóit, s vesse össze a jelenlegi helyzettel!