• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mit üzennek az álmaink?

Szerző: Romvári Orsolya
Egy átlagos ember életének 6 évét tölti az álmok birodalmában. Vajon miért álmodunk, mit üzenhetnek éjszakai látomásaink: a zuhanás, a meztelenség, vagy éppen fogaink elvesztése?

Az álmodás alapvető élettani szükségletünk. Amikor kísérleti alanyokat egy-két napig – a REM fázis megzavarásával – megfosztották álmaiktól, az utána következő napokban átlagosan 60 százalékkal többet álmodtak: mintha a szervezetük be akarta volna pótolni az elvesztegetett álmokat.

Alvásciklusok
Egy-egy éjszaka alatt 4-5 alvásciklust járunk be, amelynek során különböző alvásszakaszok követik egymást.
Az első szakasz az alvásciklus 4-5 százaléka. Az izmok aktivitása csökken, de izomrángások előfordulnak. Még nem alszunk mélyen, ezért könnyű belőle felébredni.
A második alvásszakaszba lépve a légzés- és a szívverésszám csökken, s egy kicsit megemelkedik a testhőmérséklet. Az agyhullámok lassú thétába váltanak (4-7 hullám másodpercenként). A ciklus körülbelül felét ebben a könnyű alvásban töltjük.
A harmadik fázisban elkezdődik a mélyalvás, az agy elektromos aktivitása a leglassabb (0-4 hullám/másodperc) delta hullámokat mutatja. Egy-egy ciklus 4-6 százalékát teszi ki ez a szakasz.
A negyedik periódusban már nagyon mélyen alszunk: egyenletesen lélegzünk, agyunk továbbra is delta hullámokat mutat. A ciklus 12-15 százalékát töltjük ebben a nyugodt, pihentető állapotban.
Az alvásciklus utolsó szakasza a REM (Rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgásos) fázis. A szívverés felgyorsul, a légzés sebes, de könnyű, az izmok (a szemizmokat kivéve) továbbra is nyugalmi állapotban maradnak. Fokozódik az agyi aktivitás, megjelennek az alfa hullámok (8-13 hullám másodpercenként). Általában ebben a szakaszban tör elő az álom. Az alvásciklus negyedét-ötödét töltjük REM fázisban.
Egy-egy álom hossza néhány perctől akár 40 percig is tarthat, ám nagyon gyorsan elfelejtjük őket. Ébredés után 5 perccel már csak az körülbelül felét tudjuk felidézi annak, mit álmodtunk, tíz perccel később pedig már az álomképek 90 százalékát elfelejtettük.

Ám hogy miért álmodunk, azt ma sem tudjuk teljes bizonyossággal. A pszichoanalitikusok úgy vélték, hogy az álmokban olyan elfojtott vágyak, gondolatok jelennek meg, amelyeket a valami miatt nem merünk kifejezni. Az éjszakai alvás során ezek előtörnek a tudatalattiból, s testet öltenek az álmainkban. Az álom szimbolikáját megfejtve tehát mélyebbre áshatunk önmagunkban: többet tudhatunk meg legbelsőbb vágyainkról, és félelmeinkről, átgondolhazjunk ügyeinket, s megoldhatjuk problémáinkat.

A hetvenes években aztán a tudósok kihajították ezeket a teóriákat, s az a nézet vált uralkodóvá, hogy az álom csupán véletlenszerű elektromos impulzusok eredménye. Agyunk, a nyugalmi állapotot kihasználva, éjszaka feldolgozza a napközben átélt élményanyagot, s mikor a tudatunk rápillant ezekre a pergő információmorzsákra, megpróbálja értelmezni azokat. Vagyis az álomképek nem formálnak történetet, csupán a tudatunk próbál értelmet adni a kaotikus látomásoknak, s szövi történetté azt.

Az emberek mindenesetre évszázadok óta kutatják az álmok jelentését, s próbálnak bepillantani általuk a jövőbe, vagy önmagukba. Nézzük, milyen jelentést tulajdonítanak az álomfejtők a leggyakoribb álmoknak.

Meztelenül nyilvános helyen
Az iskolában, munkahelyen, vagy valamilyen társadalmi eseményen hirtelen rádöbbenünk, hogy elfelejtettünk felöltözni, s anyaszült meztelenek vagyunk.
Jelentése: valamit rejtegetünk, vagy úgy érezzük, hogy időnként túlságosan kitárulkozunk, de azt is jelentheti, hogy nem vagyunk felkészülve valamire (például egy prezentációra, vizsgára), s attól tartunk, hogy lebőgünk mások előtt.
Ha az álmunkban rajtunk senki sem veszi észre ruhátlanságunkat, félelmeink nem megalapozottak.
Ha nem zavar minket a meztelenségünk, az arra utal, hogy elégedettek vagyunk önmagunkkal, ha viszont szégyenkezünk, akkor sebezhetőnek érezzük magunkat.

Zuhanás
Zuhanunk, zuhanunk, majd felébredünk.
Ez a gyakori álom bizonytalanságot, szorongást szimbolizál. Úgy érezzük, a dolgok kicsúsznak a kezünkből, ellenőrizhetetlenné válnak, nem tehetünk semmit, hogy megállítsuk az eseményeket.
Gyakran valamilyen kudarcélmény áll a háttérben, úgy érezzük nem tudunk megfelelni, s félünk a következményektől, amelyeket már nem mi irányítunk – például hogy elveszítjük a munkahelyünket.

Repülés
A repülés kellemes álom.
Azt jelenti, hogy az álmodó a csúcsponton van, uralja a dolgait, vagy talán épp most nyert új perspektívát az élete. Úgy érzi, senki és semmi nem tudja most legyőzni.
Ha az álmában nehézséget okoz fennmaradni a levegőben, akkor valami vagy valaki még útját álja annak, hogy teljesen uralja az életét. Ha attól tart, hogy lezuhan, lehet, hogy meg kell bírkóznia egy kihívással.

Hajsza
Szorongató, ijesztő érzés, amikor valaki üldöz álmunkban.
Általában arra utal, hogy elfutunk a problémák elől. Külső – például munkahelyi – vagy megoldatlan belső problémák – például túlzott alkoholfogyasztás – is a nyomunkba eredhet álmunkban.

Vizsgázni, vagy elfelejteni vizsgázni
Nagyon gyakori álom, hogy hirtelen rádöbbenünk, most kellene vizsgáznunk, de valami megakadályoz minket ebben. Futunk át a folyosón, s nem találjuk az osztályteremet, vagy nem ír a tollunk, nincs időnk kitölteni a feladatsort stb.
Jelentése: valamilyen kihívással találtuk szembe magunkat – vagy úgy érezzük, vizsgáztatnak –, de nem tartjuk magunkat elég felkészültnek. Utalhat arra is, hogy figyelmen kívül hagytunk valamit, amire fontos lett volna odfigyelni.

El akar futni, de nem tud
Az üldözéses álmokban gyakori, hogy el akarnánk menekülni, de a lábaink nem mozdulnak, vagy hiába futunk, tapodtat sem jutunk előre.
Jelentése: túl sok mindent akarunk egyszerre tenni, de nem haladunk velük.

Kieső fogak
Álmában úgy érzi, van valami a szájában, kiköpi, s a fogát találja a tenyerében. Majd még egyet, míg végül az összes foga kihullik.
Jelentése: Fogaink elvesztése szégyenérzettel tölt el, aggódunk a kinézetünk miatt, vagyis tartunk attól, hogy mások hogyan látnak minket.
Más értelmezések szerint a fogak hatalomérzést és a kommunikációs képességet szimbolizálják. Kihullásuk rontja a beszédképességet, márpedig ha nem tudjuk szavakba önteni a gondolatainkat, veszítünk hatalmunkból. Lehet, hogy úgy érezzük, egy bizonyos helyzetben erőtlenek vagyunk, nem tudjuk megfelelően kifejezni a véleményünket vagy érvényesíteni az akaratunkat.