• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Sorsod Borsod?

Szerző: Ujlaki Ágnes
Fiatalkorú cigányfiú vagy, bátyád rabló, sok testvéreddel nyomorban éltek, nem fejezted be az általánost, alig tudod magad kifejezni, de testalkatod erős – mi lesz belőled?

A helyes megfejtést nem nehéz megadni... Robi sorsa olyan megrázóan determinált, hogy nem is érteni, mit remél a pártfogója. A szociális munkás asszony sokadszorra magyarázza el neki, hogy próbára van bocsájtva, hát emberelje meg magát, ne keveredjen bele semmibe, mint korábban, mert börtön lesz a vége. Így is, úgy is az lesz a vége, ezt tudja a pártfogó, tudja Robi, tudják a filmkészítők és tudja a néző is. Egyelőre most még csak javítóintézet, de onnan csak kiokosítva jönnek ki a fiúk.

Sorsod Borsod címmel készített dokumentumfilmet Nagy István rendező és Ruszkai Nóra riporter. A Filmszemlén különdíjat is nyert alkotást a Duna Tv vetítette. A film két fiatalkorú fiú próbaidejét mutatja be. Peti, a másik srác, nem cigány, ő jómódú tizenéves, havi százezer forint zsebpénzzel, aki drogozásért, grafittiért, lógásért, némi verekedésért kapta a pártfogói felügyeletet. Még ő sem igazán bűnöző, de láthatóan semmiféle skrupulusa nincs. Mindent ráhagy a pártfogóra, csak mehessen. Több esze van, mint Robinak, a cigányfiúban több a jóérzés.

A film minden kommantár nélkül csak bemutat, a néző csak sóhajt. És nem akarja tudni a folytatást.

A témáról többet olvashat a Szabad Föld február 19-én, pénteken megjelenő 7. számának 40. oldalán.