• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Indul a mandula

Szerző: Valló László
Tempósan emelkedik a mandula ára. Két éve még 1800, tavaly 2400, idén szeptemberben pedig már legkevesebb 2800 forintot kérnek az első osztályú tisztított termés kilójáért a fővárosi piacokon. A héjas gyümölcsűek közül ennél csak a mogyoró drágább, keményen tartja a 3600 forintos kilónkénti árát. De a mandula ára sem áll meg, mert a kora tavaszi fagy, valamint az erős moníliás fertőzés igencsak megritkította az idei termést.

Fotó: Habik Csaba

A leghatásosabban úgy foghatunk ki a növekvő árakon, ha magunk is ültetünk ebből az értékes gyümölcsből. Megéri, mert az érett mandula tápláló, ízletes csemege. A belőle készült őrlemény számos édesség, csokoládé, sütemény, ételféleség különleges, mondhatni pótolhatatlan alkotóeleme. Zsír- és fehérjetartalma kiemelkedő (ettől kalóriadús), a dióéval vetekszik, káliumban, magnéziumban, kalciumban gazdag, ezenkívül B- és E-vitamin is bőven található benne.
A mandulafajták meleg- és fényigényesek, és akárcsak a szőlő, a mandula termeszthetősége is a mediterrán éghajlat északi határáig tejed, amelybe hazánk még éppen beletartozik. A legkorábban virágzó gyümölcsfánk, így a kora tavaszi –3, –5 Celsius-fokos fagyok károsíthatják virágait. Emiatt tíz évből legalább kettőben jelentős termésveszteség éri az ültetvényeket. Ha módunkban áll, ne ültessük fagyzugos helyekre, a magasabban fekvő területeken, a lejtők déli oldalán nagyobb biztonságban van.
A mandula a talajban nem válogat, de a legszebben a mészben gazdag, mély rétegű, középkötött talajon terem. A rendszeres szerves trágyázásért és az öntözésért nagyobb gyümölccsel, értékesebb terméssel fizet. Megterem a napégette, száraz, sziklás lejtőkön is, itt azonban inkább bokor alakot ölt. A murvás, kavicsos földben is megél, ahol más növény már alig veti meg a lábát. Jó termőhelyi körülmények között hat-nyolc méter magas fává fejlődik. Termését rendszerint szeptember második felében érleli, amelyet, miként a diót, hagyjuk teljesen megérni a fán, akkor takarítsuk be, amikor magától elválik a magburkától.
Napjainkban több mint féltucatnyi hazai nemesítésű fajta áll a termesztők rendelkezésére. Mind édeskés, zamatos magbelűek, a csonthéjuk vastagságát, keménységét tekintve pedig papírhéjúak, félpapírhéjúak és kemény héjúak egyaránt vannak köztük. Fontos tudni, hogy valamennyien önmeddők, ami azt jelenti, hogy biztonságosan és jól csak akkor teremnek, ha egy másik mandulafajta virágpora termékenyíti meg őket.
A fajták közül a Budatétényi 70 termése kicsi, lándzsa alakú, papírhéjú, közepes termőképességű. Porzófajtái: Budatétényi 1, Tétényi bőtermő, Tétényi kedvenc.
Ez utóbbi termése papírhéjú, fája gyenge növekedésű, bőtermő. Porzói: Budatétényi 70, Budatétényi 1, Tétényi bőtermő. A Tétényi bőtermő termésének csúcsa hosszan elhegyesedő, zöld burka különösen vastag. Közepes növekedésű, bőtermő. Porzói: Tétényi rekord, Tétényi kedvenc, Budatétényi 1 és 70.
A Tétényi rekord termése közepesen nagy, későn virágzik, későn érik, bőven terem. Porzói: Tétényi kedvenc, Tétényi bőtermő. A Budatétényi 1 termése nagy, jellegzetesen félhold alakú, félpapírhéjú. Fája erős növekedésű, termőképessége jó. Porzói: Tétényi kedvenc, Tétényi bőtermő.