• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Vihardagály

Szerző: Valló László
Pusztító erejű szél és dagály együtt csapott le és okozott válságos helyzetet a minap a németországi Hamburg térségében.

A főként a Hold tömegvonzásának hatására periodikusan megemelkedő (később az apállyal visszahúzódó) Északi-tenger vizét az óránként 140 kilométeres sebességgel száguldó szél (a Tilo) a part mentén úgy földuzzasztotta, hogy az Elba folyó szintje több mint három méterrel megemelkedett a torkolatban. A hirtelen jött áradat elborította az itt fekvő Hamburg kikötőjét (jó néhány hajót leszakítva horgonyáról), s a környező településrészeket, köztük a történelmi negyedet sem kímélte. Víz hömpölygött az utcákon és a tereken, elöntve a pincéket, a metróállomásokat, a kikötő hatalmas raktárait. Az autók helyenként szinte eltűntek a víz alatt, csak a tetejük látszott ki.
Amint föleszméltek, a hatóságok azonnal hozzáláttak a mentési munkálatokhoz. A belvárost lezárták – ott négyszáz tűzoltó szivattyúzta a vizet az elöntött pincékből –, a vízben álló autókat különleges járművekkel mentették szárazra. Noha az anyagi veszteség tetemes, legalább emberéletben nem esett kár.

A legpusztítóbbak
Az utóbbi háromszáz év legtragikusabb vihardagályai között az 1719 karácsonyán (éppen december 24-éről 25-ére virradó éjszakán) támadt tengerár követelte a legtöbb áldozatot: tizenkétezer ember lelte akkor halálát Németország északi-tengeri partvidékén. 1953 februárjában a dagállyal együtt támadó északi-tengeri vihar, magasra duzzasztva a holland Schelde folyó vizét, átszakította annak gátjait, és az ország Zeeland tartományát elöntve kétezer ember vesztét okozta. Legutóbb 1962 februárjában pusztított a vihardagály, szintén Hamburgban. Majd’ hatméternyit áradt akkor az Elba, és hatvan helyen szakadt át a gátja, elöntve több városrészt. Mivel az akkori Nyugat-Németországban állomásozó szövetséges csapatok kezdetben – politikai okból – nem akartak bevonulni a városba, 315 ember – köztük főként csecsemők, gyermekek és nők – fagyott meg éjjel a havazásban a háztetőkön, miközben tárgyalások folytak a segítségnyújtásról.