• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Egészséges zöldségek

Szerző: Pethes József
Szép dolog a vegyszer nélküli kertészkedés, de sokszor ezt nem tudjuk megvalósítani. Így vagyunk ezzel az idén is, amikor megint rengeteg rovar lepte el a konyhakerteket.

Fotó: Habik Csaba

Vajon hogyan lehet felvenni a harcot a levéltetvek, a lisztecskék, az atkák, a tripszek és az aknázórovarok ellen? Ilyen erős rovarinváziós évben nem kis feladat a védekezés, tudtuk meg Forrai Ákostól, a Syngenta szakemberétől.  Szerinte a cég széles választékából az Actara, a Chess és a Vertimec jöhet szóba. Mind a három felszívódó, a levélfonákon is ható, hosszú hatástartamú rovarölő szer. Utolérik a rejtett életmódot élő kártevőt még akkor is, ha tartózkodási helyére nem jutott permetcsepp, ugyanakkor megkímélik a hasznos rovarokat, például a poszméheket.
Az Actara nagyon hatásos a levéltetvek és a liszteskék ellen, de kordában tartja a tripszeket és aknázórovarokat is. Tiametoxam hatóanyaga érintő- és gyomorméreg, letaglózza a kártevőt, de utána még 3-4 hétig pusztítja őket. Ezután levéltetvek és liszteske ellen érdemes Chessre, illetve  Vertimecre váltani. A Chess pimetrozin nevű hatóanyaga gátolja a táplálkozást: a kezelt rovar nem szívogat tovább, és éhen hal. Három hétig hatásos, de veszélytelen a hasznos rovarokra, ezért a biológiai védelem kiegészítője lehet. A Vertimec abamectin hatóanyagát a természettől lesték el a növényvédősök: egy gomba erjedési terméke. Hatásmódja szintén újszerű: a rovar megbénul, képtelen mozogni és táplálkozni, majd 2-3 nap alatt elpusztul. A készítmény az atkák mellett teljes védelmet nyújt  tripszek és aknázómolyok ellen is. Permetezés után nagyon gyorsan a növénybe szívódik, és négy hétig hatásos.
Forrai Ákos felhívta figyelmünket, hogy a Vertimec tripsz elleni hatását egy féldózisú Karate jelentősen fokozza, mert a szer kiűzi rejtekükből a tripszeket, hogy azonnal érintkezzenek a permetlével. Fontos, hogy mindig megelőző módon védekezzünk, soha ne várjuk meg egy kártevő felszaporodását. A pillanatnyi rovarhelyzetről tájékoztató, sárga-kék fogólapok ( például Csalomon SZIN b) kihelyezése többszörösen megtérül. Meleg, párás időjárás esetén számítani kell a gyapottok-bagolylepke intenzív rajzására is. Megelőzésére kiválóan alkalmas a Karate Zeon, amely hosszabb hatástartamú, mint a hagyományos piretroid készítmények..
De nemcsak rovarok, hanem gombák is okozhatnak gondot a kertben. Közülük  legveszélyesebb a peronoszpóra, a lisztharmat, a szürkepenész, és elsősorban burgonyafélékben az alternária és a  fitoftóra. Ezeket a kórokozókat a nagy hatékonyságú AMISTAR gombaölő szerrel védhetjük ki. Gombabetegségek ellen kiváló védelmet nyújt a Bravo is, amely szinte lemoshatatlan bevonatot képez a növény felületén, meggátolja a gombák csírázását és fertőzését még nagy esőzések után is.