• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Itt született Petőfi apja...

Szerző: Borzák Tibor
Már nem áll az a ház, ahol Petőfi édesapja világra jött. Sőt, laikus turista meg sem találná. Kartalon is csak kevesen ismerik a helyét, a jövőben azonban változhat a helyzet.

Riportúton jártam Kartalon. Hosszan elbeszélgettem vendéglátómmal, sok témát sorra vettünk azon a délutánon. Amikor valami miatt szóba került Petőfi Sándor, a háziak összecsapták a tenyerüket: „De hiszen ezen a portán állott a költő édesapjának szülőháza!” Szíven ütött a dolog, további részletekről érdeklődtem. Annyit magam is tudtam, hogy a Felföldről valamikor az 1770-es évek elején települt Aszódra Petrovics Tamás mészáros, a költő nagyapja, aki özvegységéből 1773-ban lépett ki, miután házasságot kötött a szintén Felföldről származó Kamhall (Salkovics) Zsuzsannával. Aszód környéki vándorlásuk során Kartalra is eljutottak, s 1791. augusztus 15-én ott született nyolcadik gyermekük, Petrovics István.
Természetesen a mostani ház (minő véletlen: Petőfi utca 10.) már nem az, amiben a költő édesapja meglátta a napvilágot. De a telek azonos, s a család emlékezete megőrizte elődeik elmondásait, miszerint azon a telken mindig is mészárszék, kocsma, bolt volt. (Mint ismeretes: Petrovics Tamás Kartalon mészárszéket bérelt.) Amikor 1965 táján lebontották a házat, még egy laikus is meg tudta állapítani, hogy nagyon régi épület lehetett. A toldások arra utaltak, hogy az udvari szinttől mélyebben feküdt a belső tér, a konyha, a szobák. Akkoriban az aszódi múzeum munkatársai is tartottak szemlét a helyszínen, akik megbizonyosodtak róla, hogy valóban az volt Petrovics István szülőháza. Csakhogy addigra jócskán elbontották a falakat, így nem látták értelmét az épület megvásárlásának. Pedig az is felvetődöttt, hogy emléktáblát kellene elhelyezni rajta, beszéltek egy szobor állításáról is. Valamiért azonban egyik sem valósult meg.
De ennyi idő elteltével sem érdektelen ezen gondolkodni. Kartalnak igenis büszkének kell(ene) lennie a falu híres szülöttére. Amikor minden település lázasan keresi helytörténeti nevezetességeit, múltbéli gyökereit, a kartaliaknak tálcán kínálkozik a lehetőség. Felhívtam a község jegyzőjét, aki nem tartja lehetetlennek, hogy az önkormányzat képviselő-testülete támogassa az emléktábla elhelyezésének ügyét. Ez állhatna rajta: „Itt született Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István.”
Találkoznak a rokonok. Lapunkban korábban bemutattuk Petőfi Sándor oldalági leszármazottait, a ma élő Petrovicsokat és Hrúzokat. Riportjaink fölkeltették a kecskemétiek érdeklődését, Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus fölvetette, hogy a Petőfi Emlékév keretében találkozót szervezne a Petőfi-rokonoknak. Az elképzelés most megvalósul: július 26-án, szombaton a Kecskeméti Ifjúsági Otthon tükörtermében megtartják a Petrovicsok és Hrúzok találkozóját. A nap során szó lesz a város és a költő kapcsolatáról, bemutatkoznak a híres leszármazottak, a résztvevők felkeresik a belvárosi Petőfi-emlékhelyeket. Az egész napos programot sajtótájékoztató zárja a rokonok felkutatásáról. A rendezvény egyik médiapartnere a Szabad Föld. (A találkozóról jövő heti lapszámunkban közlünk beszámolót.)
Címkék: Történelem