• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Lekvár az egész világ

Szerző: Keresztény Gabriella
Kóstolgatva a fokhagyma-, zeller-, csalán-, dió- és rózsasziromlekvárt, Papp Miklóst hallgatom, aki homoktövisbogyóból, lila káposztából, de még kukoricából is képes dzsemet készíteni. Lekvárjaival már díjakat is nyert.

Papp Miklós szerint minden zöldségből és gyümölcsből, még kukoricából is lehet lekvárt főzni
Fotó:
Bohanek Miklós

Még egy cipőfűzőből is főznék, ha ehető lenne! – nevet az 56 éves vácrátóti férfi. Bár csak öt éve forgatja a fakanalat, de hagyományos és gyógyító lekvárjai már olyan kelendőek, hogy alig bírja az iramot. Lekvárfőző szenvedélyét édesanyjától örökölte, aki hajdan urasági szakácsnő volt, az apja meg szobainas, így jöttek össze, s később bolgárkertészetből éltek.
Papp Miklós konzervipari szakmunkásként kezdte, de egyszer úgy leforrázta a lábát, hogy mérgében átigazolt egy hűtőházba rakodónak, ahol meg a gerince ment tropára. Később buszsofőr lett, és jó ideje már őstermelő. Ha tizenkét éve nem építik meg családi házukat, aminek kertjébe ezer tő fekete ribizlit ültetett, nincs lekvártörténet. Mire az ültetvénye termőre fordult, a ribizli ára úgy leesett, hogy megfőzte mindet lekvárnak. A málnát, epret is, vagyis háromféle gyümölcscsel kezdte a piacolást. Lekvárja kapós lett, mert ő a szilvát és a barackot kivéve a gyümölcsöt sose forralta, csak 70 fokig hevítette, amitől a lekvár íze friss volt, és megmaradtak benne a vitaminok is. A somot és a kökényt már csak hidegen készíti. Kimagozza, összezúzza, a többi az ő titka. Jelenleg huszonhétféle lekvárt és szörpöt készít, mindegyikből cukormenteset is.
– Nem sok ez egy kicsit?
– A piacokon a vevők mindig körbekaptak különféle kívánságokkal, és főleg a cukormentes iránt érdeklődtek. Én pedig elolvastam az összes szakirodalmat a gyógyító növényekről, és belevágtam. A natúr lekvárt még a cukortól eltiltott betegek is fogyaszthatják. Az áfonya és a csipke például önmagában is édes. A nem forralt lekvár legalább annyi értéket tartalmaz, mint a friss gyümölcs. A csúcs a fekete ribiszke, mert harmincszor több benne a C-vitamin, mint a citrusfélékben. Számtalan betegségre hatásos, kimossa a szervezetből a káros anyagokat, atomerőművekben része a napi étrendnek. A fekete szeder daganatellenes hatású, a som igazi hungarikum, a csipke enyhíti a vese- és hólyagbántalmakat, a fekete berkenye csökkenti a koleszterinszintet, a szíverősítő áfonya enyhíti a stresszt, a bodza meggátolja a tébécé kialakulását.
– A zeller-, csalán-, fokhagyma-, dió-, homoktövisbogyó-, rózsasziromlekvár szintén saját ötlet alapján készül?
– Igen, csak a kedélyjavító diólekvár nem, ezt az egyik lányom találta ki. Óriási sláger lett, és egyedül én készítem az országban. Én a zellert favorizálom, mert nagy segítség a cukorbetegeknek. Egy 76 éves néninek fél év alatt a normális szintre csökkentette a vércukorszintjét. Azóta Csórról, ahol a néni él, a falu összes cukorbetege megkeresett. A fokhagymalekvár vérnyomásra, érelmeszesedésre jó, és gátolja a daganatok kialakulását. A méregtelenítő csalánlekvárt csak friss levélből készítem, kicsit megbolondítom, mert elég pocsék íze van. Új ötletem az immunerősítő, allergia elleni homoktövisbogyó, most ültettem tele vele a kertet. A cukorszirupban főzött rózsasziromlekvárom pedig belülről fiatalít, és roppant népszerű a hölgyek körében. A rebarbarával felhagytam, miután azt olvastam róla, hogy elősegíti a vesekőképződést. A kukoricalekvárral viszont nem, mert telíti a szervezetet rosttal. Mikor még puliszkát ettünk, nem volt annyi bélpanaszos ember!
– Csak azt ne mondja, hogy mindenből lehet lekvárt csinálni!
– Ami a kertekben vagy vadon megterem, szinte minden alkalmas lekvárnak. Itthon csak én főzök, rozsdamentes fazekakban, és a fakanállal az óramutató járásával megegyező irányba kavarok, mert így több energia jut a lekvárba. Hiszek ebben, mert állítólag én is telítve vagyok gyógyító energiával.
Címkék: Élelmiszer