• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Megnagyobbodott prosztata

Szerző: Valló László
Kedves férfitársam! Ha már elmúltál ötven éves, gyanús vagy a prosztatabántalmak szempontjából. Légy bátor férfi, és menj el az orvoshoz, legalább évente egyszer. Ha pedig még innen vagy az ötvenen, már most érdemes tenned azért, hogy idős korodban elkerüld a bajt.

A prosztata a kor előrehaladtával (is) növekszik, ami természetesnek mondható és nem is jár föltétlenül vizelési panaszokkal. Gyakori, kóros megnagyobbodása a mirigyes szövetrész göbösödésének a következménye, ami azonban már rendellenességet vált ki. Ennek egyszerű oka, hogy a megnagyobbodott szerv összenyomja a körülölelt húgycsövet, így a vizelet útja gátolttá válik. A gyakori vizelési inger, az egyre kisebb mennyiségű vizelet, a vékonyodó vizeletsugár és az utócsöpögés a prosztata-megnagyobbodás tipikus tünetei. (A napi 3-6 alkalommal végzett vizeletürítés normális mondható, s ebbe még az éjszakai az egyszeri vizelés is belefér. Az ennél több, illetve lényegesen több vizeletürítés már rendellenes.) Fontos tudni, hogy akik hajlamosak a fölfázásra, jobban védjék altestüket a nyirkos, hideg napokon, mert az ilyenkor gyakran kialakuló húgyúti fertőzés könnyen átterjedhet a prosztatára is, kiváltva annak gyulladását.
A prosztata megnagyobbodása és idős kori rákos elfajulása ellen már fiatalon érdemes tenni, amiben fontos szerepet játszik a rendszeres testmozgás és a sport. Mivel a daganat a zsíros ételeket fogyasztók és az elhízottak körében gyakoribb, kézenfekvő a mértékletesség, illetve a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek gyakoribb beállítása az étrendbe (mint például a halak, az olajos magvak, a margarinok). Kerülendők a túlzottan fűszeres, csípős ételek, és nagyon javallott az alkohol, főként a tömény szeszek fogyasztásának mérséklése. Mivel pedig a prosztata-megnagyobbodás előfordulási aránya ötven év fölött ugrásszerűen megnövekszik, igen ajánlott az évenkénti rendszeres szűrés, amivel el lehet kerülni a folyamat romlását, illetve ki lehet szűrni és kezelni a rosszindulatú elváltozásokat. Mert ne feledjük: a prosztatarák általában jól gyógyítható, de csak akkor, ha időben fölfedezik!