• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Párkapcsolatok mesterkurzusa 2.

Szerző: Palágyi Edit
Jól élni csak olyan emberrel lehet, aki megáll a saját lábán – véli Müller Péter. Az író szerint az egónk a szerelem legfőbb ellensége.

Fotó: Shutterstock

Azt az életet éljük, amit megérdemlünk. Aki önmagát értékesnek tartja, csak az lehet ajándék a másik számára is – summázta Müller Péter a párkapcsolati mesterkurzus egyik előadásában. Az író szerint a ma emberét az egója, vagy azt is mondhatnánk, az önzése uralja. Leomlottak a hidak, ezért nem találja az utat sem a hitéhez, sem a társához, de még önmagához sem, ahogy a bölcselő Hamvas Béla megfogalmazta.
Hogy ismerhetjük fel az önzést magunkban vagy másban?
– Az ilyen ember csak a maga érdekeire gondol, s nem társat, szeretőt keres, hanem a saját birtokát akarja kiterjeszteni. Így végül elveszti a másik személyhez kapcsolódás képességét.
– A problémát az egoista sosem magában keresi, hanem csak a többiekben meg a külvilágban. Emiatt aztán megroppannak a családok, szétszakadnak a házasságok, megszűnnek a barátságok.
– Az önös emberből hiányzik a bizalom és a nyitottság. Igazi beszélgetést csak akkor kezdhetünk, ha az egót elfelejtjük.
– Az önző mindig új szenzációt keres. Nem ismeri a szeretetet, a megbecsülést, egyszer belehabarodik valakibe, s aztán gyorsan ki is ábrándul.
Mi a szeretet és a szerelem közti különbség?
– A szerelem lángolás, a szeretet pedig ismeri a felelősséget is.
– A szerelem színe a vörös, a szereteté inkább a bíbor.
– A szerelem az ágyék táján lakik, a szeretet a szívben.
– A szerelem ott végződik, ahol elkezdődik a házasság, s megszületnek a gyerekek. A család jó esetben a szeretetre épül, ezért is tartósabb szövetség.
– A szerelem bölcsesség nélkül pusztító lehet, akár a tűzvész.