• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Már bontják a petőházi cukorgyárat

Szerző: O. Horváth György
Bontják Petőházán a 128 éve alapvető ipari létesítménynek gondolt cukorgyár épületét. Megmarad viszont a cukorsiló, a gyár melletti villa és az irodaépület.

Tavaly karácsonykor leálltak a gépek, most a napokban megkezdődött és tíz hónapi tart a petőházi cukorgyár épületeinek bontása. Egy nagyobb ipari park jöhet itt létre már most több vállalkozás telepedett meg a gyár területén. Ahonnan azonban nem tűnik el véglegesen a cukor: a csomagoló és raktár részlegben továbbra is 50 fő kap állást a korábbi 150-ből. A gyártóüzemet a földdel teszik egyenlővé, csupán a silók és az irodák, kisebb épületek maradnak meg, no és az egykori építtető bejárat melletti villája emlékeztet majd a múltra. Egyedül ez az épület élvez műemléki védettséget.

Az itteni berendezések java része a Magyar Cukor Zrt. tizenkét leányvállalatához kerül horvát, román, cseh és osztrák üzemekbe - nyilatkozta a Kisalföld című lapnak Fischer Béla, a tulajdonos Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. - A munkálatokat egyébként 2010. végéig kell elvégeztetni. A cukorgyári tavak rendezését pedig 2009. február végére kell befejezni, amelyet majd egy hároméves megfigyelési időszak követ.

Fischer Béla szerint a petőházi gyár sorsáról az uniós cukorrendtartás döntött. Ez alapján a petőháziak talán még jól is jártak. A bezárást elkerülni nem lehetett, ezért még pénzt is kaptak, valamint a területrendezést és az elbontást az Európai Unió finanszírozza. Így elkerülhető az, hogy a torzók még hosszú évekig csúfítsák az ezerlakosú település arculatát.
- A munkálatok végeztével a többhektáros területen "barnamezős" beruházásokat lehet végrehajtani - folytatta a vezérigazgató. - Kisebb vállalkozások, például bébiétel-gyártó, festéküzem, pelletgyártó cégek már most is működnek.
Címkék: Élelmiszer-ipar