• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A MA-URI masszázs titkai

Szerző: Palágyi Edit
A masszőz szinte táncol, s a zene ütemére alkarjával mindannyiszor végigsimít a vendégen. Az új-zélandi maorik szertartásából nőtte ki magát e különleges masszázs. Elősegíti az áramlást, a test és lélek harmóniáját.

Sokáig kereste az útját az egri Czövek Zsuzsanna. Előbb óvónőként pátyolgatta az aprónépet, aztán marketingasszisztensként munkálkodott a Barbie babák gyártójánál. Közben színésznőként próbálgatta tehetségét, sőt, egy joghurtos tévéreklámban is megmutatta magát. Jóformán egy álom vezette rá arra, hogy a MA-URI masszázs lenne az, amiben végre kiteljesedhet. Mindez négy és fél éve történt. A különleges mozdulatsorokat előbb itthon tanulgatta, majd Dániában, végül pedig Új-Zélandon sajátította el a maorik szertartásszerű, tánchoz hasonlatos technikáját, mely az ötezer éves polinéz Huna filozófiához kapcsolódik.

E masszázs módját hajdan titokban tartották, és csak a beavatottak részesülhettek benne. Megesett például, hogy egy törzsfőnök meghalt, de az utódja lélekben még nem állt készen arra, hogy átvegye a tisztet. Nos, ilyenkor mit tettek a maorik? Tizenöt napon át, jóformán megállás nélkül masszírozták a jelöltet, hogy az belsőleg átalakuljon és megérjen a feladatra. Közben a családtagok körbeállták, és énekükkel kísérték a „kezelést”.

Zene és ritmus nélkül semmit sem ér, s nem is gyakorolható a MA-URI – magyarázza Zsuzsa. Mutatja is közben, hogy az óceán hullámzását, a víz áramlását idéző kéz- és csípőmozgással táncolja körül a „pácienst”. Legfőképp azért, hogy ráhangolódjon a másikra, és megérezze, vendégének mire van szüksége. Így aztán, ha most itt, az egri Holisztikus Központban elromlana a CD-lejátszó, neki magának kéne énekkel kísérni a masszázst vagy pedig félbe kellene szakítani a dolgot. Egy teljes kezelés másfél órán át tart, és az alatt a lábujja legkisebb ízületétől a feje búbjáig megmasszírozza a vendéget. Ám nem a szokásos módon, kézzel gyúrva a vállat, hátat. A maorik ugyanis úgy gondolják, az alkarral sokkal hatásosabb lehet az érintés.

Néha talán nem szerencsés, hogy épp egy csinos fiatal nő gyakorolja ezt a lágy, simító, söprő, tisztító masszázst – ismeri el Czövek Zsuzsa. Egyes férfiak például könnyen félreérthetik e meghitt, bizalmas mozdulatokat. Pedig a barátságos maorik inkább az elfogadó, önzetlen anyai szeretetet próbálták felidézni e „testmunkával”, és nem az erotikát. A MA-URI néha olyan hatásosan oldja a különböző testrészekben felhalmozott feszültséget, hogy az illető sírva fakad, sőt hangos zokogásban, kiáltásban tör ki. Ilyenkor állítólag nemcsak a testi panaszoktól, de a stressztől és a lélek mélyére szorult, elfojtott érzésektől, görcsöktől is megszabadulhat az ember. A MA-URI azonban nem gyógyít, hanem a szervezet öngyógyító képességét serkenti.

Az egri fiatalasszony állítja: egy új életmódba kóstolt bele, mikor Új-Zélandon járt. Olyannyira, hogy alig volt kedve hazajönni. Megtanulta, hogy folytonosan a jelenben éljen, és sose aggodalmaskodjon fölöslegesen. Így végül nemcsak a pácienseit üdíti fel egy-egy alapos, zenés masszázzsal, de ő maga is feltöltődik a hullámzó, áramló „táncóra” végére.

Címkék: Életmód