• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Termesszék velem: bimbóskel

Szerző: Grosz Tamás
Szép látvány a téli kertben a bimbóskel. Ha leesett a hó, üde zöld színével festői látványt nyújt az egyhangú fehérségben. Mint megannyi égre meredő oszlop, a kerti utat szegélyként díszítve kelletik magukat a gömböcskék.

Nem kell attól tartani, hogy elfagy, mert jól bírja magát a természet hűtőszekrényében, kint a szabadban. Igazából nem sok gond van a termesztésével. Néhány tő egy átlagos családnak bőven elég. Eltevése is egyszerű, csak le kell fagyasztani.

Áprilisban szoktam a magját elvetni szabadfölbe, palántának. Május végén 4-5 leveles állapotában átültettem, 60x60 cm távolságra, napos helyre. Árnyékot ne kapjon, mert akkor nem fejlődnek ki rendesen a bimbók. Meleg nyarakon a tövét feltétlenül megöntözöm, mert a vizet szereti. Ha van, akkor a fűnyíróból mindig teszek alá füvet, hogy a talaj ne száradjon ki, és ezzel a komposztadagolásnak is eleget teszek. Volt olyan év, amikor nem jutott alá nyiradék, mert más növénynek kedveztem – hát, meg is lehetett nézni szegény bimbócskát, mert bizony nem hálálta meg. Azóta mindig adok alá egy kis vágott füvet, hogy biztos legyek abban: télen ízletes és nagy kelbimbókat szüretelhetek. A kényelmesebbeknek meg kevesebbet kell kapálni, mert a fű takar annyit, hogy ne nagyon tudjon a gyom kinőni.

Szeptemberben a csúcs rügyeit vágjuk le, ezzel elérjük, hogy egyenletes nagyságú bimbókat kapunk. Nem árt az alsó leveleket is letördelni, mert így a növény nem a levelet növeszti. Közben hadakozni kell a földibolhák, később a káposztalepke, majd a bagolylepke, a levéltetvek, s a meztelen csigák ellen is. Ne rémüljünk meg ettől a felsorolástól: előbb-utóbb rájövünk, hogyan tudjuk távoltartami őket. Ha máshol nem, kérjünk tanácsot kertészeti boltokban a növényvédő szerekről.  Szinte évente hoznak ki újabb és újabb szereket. Ne kísérletezünk, mert abból nem sok jó sül ki.

A növény az első komolyabb fagy után szedhető.  Mindenképpen érdemes kivárni, mert elveszti zöld izét és édesebb lesz. Csak annyit vegyünk le alulról felfelé haladva, amennyire szükségünk van, mert ha fonnyadt, akkor már nem annyira finom.

Elkészítésére számos jó receptet ad a Vidék íze magazin! Fűszerei: a köménymag, majoránna, szerecsendió, bors, borsikafű, édesköményhajtás.

Címkék: Kertészet