• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Csak fürdőruhában!

Szerző: Pethes József
Egyórányi lebegés a meleg vízben. Olyan, mintha az anyaméhben lennénk. A keleti gyógymód segítségével betegségektől szabadulhatunk meg, vagy legalábbis megelőzhetjük azokat. Nálunk még újdonság a watsu terápia.

Aki szereti a meleg vizes fürdőt, az bizonyára nem idegenkedne  az új gyógymód kipróbálásától. Csak fürdőruhára kell vetkőznie, és egy 35-37 fokos, 1,2-1,3 méter mély medencébe kell lépnie, ahol a terapeuta segítségével a meditációhoz közeli tudatállapotba kerülhet. De még mielőtt erre sor kerülne, tudnunk kell: mi is az a watsu terápia?

Ez tulajdonképpen a shiatsu nevű ősi japán gyógymód vízben alkalmazott változata, neve az angol water (jelentése víz) és a japán shiatsu szavak ötvözetéből származik – tudtam meg Aldea Benedektől, az érdi Napsugár Életház terapeutájától. Egy amerikai gyógyító, Harold Dull fedezte fel a nyolcvanas években, amikor rájött arra, hogy a shiatsu másként hat a meleg vízben. A shiatsu tulajdonképpen ujjnyomáson alapuló masszázs, kiegészítve különböző nyújtó fogásokkal. Felhasználja az akupunktúra, a csontkovácsolás és a hagyományos masszázs elemeit. A watsu az utóbbi évtizedekben népszerűvé vált az Egyesült Államokban, Brazíliában és sok nyugat-európai országban, ahol pszichiátriai intézetekben, gyógyító- és wellnessközpontokban naponta több ezer kezelést adnak.

Nálunk még nagyon kevés helyen alkalmazzák. Az egyik ilyen létesítmény az érdi Napsugár Életház, amely tulajdonképpen a pozitív gondolkodás népszerűsítésére és a léböjtkúrára építve nyitott két évvel ezelőtt. Szívesen adtak helyet ennek a gyógymódnak, miután megismerték Aldea Benedeket, aki holisztikus szemléletmódjával az egész embert gyógyítja – meséli az egyik tulajdonos, Papp Orsolya. A terapeuta ugyanis nem a tüneteket kezeli, hanem az egész embert, testét-lelkét egyaránt, annak érdekében, hogy a betegségek okait meg tudja szüntetni. Benedeket egyébként saját, az orvosok által gyógyíthatatlannak vélt betegsége vezette rá a természetes gyógymódokra.

Mire ajánlható ez a terápia? Nos, a kezelés harmonizálja a vegetatív idegrendszert, ezáltal mélyebb és lassabb légzés alakul ki, tágulnak az erek és erősödik az immunrendszer. Javítja az alvás minőségét, az emésztést, csökkenti az aggódást, elősegíti a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt, oldja a stresszt. Hozzájárul a különböző mozgásszervi betegségek, többek között az ízületi gyulladások, nyaki, háti és gerincproblémák gyógyulásához, növeli az ízületi mozgásszabadságot, pihenteti az izmokat, feloldja az izomgörcsöket.

Hogy a watsu mennyire hatásos, abban fontos szerepe van a terapeutának. Benedeknek össze kell hangolódnia a pácienssel. Fontos a légzés, de a jó alátámasztás és a biztonságot nyújtó tartás is, hiszen a vízben a kezelt személy mélyen elengedett, relaxált állapotba kerül. A kezelést egy időben vehetik igénybe házaspárok is, ilyenkor két terapeuta van a medencében. Hatásos lehet gyermekeknek is, főleg általános feszültség, figyelemzavar és a hiperaktivitás esetén, e téren már jó tapasztalataik vannak. Nem szükséges, hogy valaki tudjon úszni, sőt a watsu nagy segítségére van azoknak, akik valamilyen oknál fogva nehezebben tudnak megbarátkozni a vízzel.

Tiltólista
Van néhány olyan eset, amikor a watsu nem ajánlott: például ha valakinek keringési zavarai vannak és az orvos nem ajánlja a meleg vízben tartózkodást, vagy ha a páciensnek nyílt sebe van.