• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mérlegen a kapálógép

Szerző: Valló László
Vészesen közeleg az idő, hogy hozzálássunk a kert fölásásához. Munkánkat nem csupán megkönnyítheti egy kapálógép, hanem egyéb előnyökkel is szolgál. Azért mérlegeljük a hátrányokat is!

Talajmunkát könnyítő és gyorsító eszköz a kapálógép vagy rotációs kapa, ami jól használható például a vetés előkészítésében, a magágy kialakításában. Nagy előnye, hogy a talaj forgatásával, keverésével egy időben a talajba forgathatjuk a szerves trágyát, illetve a műtrágyát is.
Csábító a gondolat, hogy ha már vásároltunk egy gépet, minden kapálási, gyomirtási föladatot ezzel végezzünk el. Ez azonban megfontolandó. Főként azért, mert a rotációs kapa túlságosan gyakori használata tönkreteszi a talaj szerkezetét. Különösen romboló, ha a száraz talajt műveljük vele, ráadásul nagy fordulatszámon, mert ezzel porrá zúzzuk szét a talajmorzsákat. A túlzó, szakszerűtlen használat a talaj ideális, morzsás szerkezetének meggyengülésével, szétesésével jár, aminek kedvezőtlen következménye a talaj víz- és tápanyag-gazdálkodási képességének sérülése, elvesztése, a fölső termőréteg elértéktelenedése.
Másrészt viszont, ha állandóan géppel akarunk kapálni, akkor a növények sortávolságát úgy kell megállapítani, hogy az átlagosan 40-50 centiméteres munkaszélességű gépek elférjenek, ami viszont gazdaságtalan területkihasználást jelent, különösen a kis tenyészterületű zöldségfélék esetében. Az az ésszerű tehát, ha a kapálógép mellett sem vágjuk sutba a kézi kapát, hanem – főként a tenyészidőben – azzal irtjuk a gyomot.
Átlagos kiskerti munkákra megfelelnek a 4-6 lóerős motorral fölszerelt, négy vagy hat kapatagú, 40-50 centiméteres munkaszélességű rotációs kapák. Ezek ára 100–120 ezer forint között mozog. Nagyobb földterület művelésére, piacra történő termelésre viszont már érdemes áldozni egy erősebb (6-10 lóerős) kapálógépre. Ezek művelési szélessége 90-100 centiméter, és adapterként a kapák mellett eke, fűkasza, valamint tolólap is csatlakoztatható hozzájuk. Nem olcsók, hiszen általában 240 és 350 ezer forint közötti áron vásárolhatók meg. A kerti kapa négyütemű motorját 100 üzemóránként vagy – átlagos használat mellett – 3-4 évenként érdemes szakműhelybe vinni átvizsgálás, karbantartás céljából.
Címkék: Kertészet