• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A spórolás 25 trükkje

Szerző: Romvári Orsolya
Kis odafigyeléssel is spórolhatunk a családi büdzséből jó pár ezer forintot, ráadásul sokat tehetünk környezetünk megóvásáért is.

Spórolni nem csak a szegényeknek kell. Az elpocsékolt energia, a feleslegesen megvásárolt termék olyan eltékozolt erőforrás, melyet környezetünk károsításával, végső soron bolygónk kizsákmányolásával állítottak elő. Rossz szokásainkról lemondva rengeteg energiát takaríthatunk meg mindennapi tevékenységeink során.

I. Takarékoskodjon az energiával!
Bár reményeink szerint közeleg a tavasz, mindaddig (ha máskor nem, hát éjszakára), míg szükséges egy kicsit besegítenünk a kellemes otthoni hőmérsékletbe, érdemes fontolóra venni a fűtési költségek lefaragásának lehetőségeit.

1. Szellőztetésnél tárja ki az ablakokat, s lehetőleg csináljon huzatot. A rövid ideig tartó intenzív szellőztetés takarékosabb, mint ha hosszú ideig engedi ki a lakásból a meleget.

2. A gázkészülékek rendszeres karbantartása nem csak a biztonságos üzemeltetés miatt fontos. A tisztítással akár 20%-kal is növelhető a gázkészülékek hatékonysága.

3. A hűtés gyakran több energiát fogyaszt, mint a fűtés. Megfelelő árnyékolással minimálisra csökkentheti a légkondicionálók üzemidejét.

4. A fűtésszámla csökkentésének leghatásosabb eszköze a megfelelő hőszigetelés. Hőszigetelt nyílászárókkal a negyedére csökkentheti az energiaveszteséget. Ha nincs pénze a cserére, redőnyökkel és vastag függönyökkel is szigetelheti ablakait.

5. Növelheti a fűtés hatékonyságát, ha hővisszaverő anyagot tesz a radiátorok mögé.

6. A túlfűtött otthon nem csak egészségtelen, de drága is, ezért érdemes lecsavarni egy picit a termosztátot. A hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkenetése akár 6%-al is csökkentheti a fűtésszámát.

7. Érdemes beruházni egy programozható termosztátba. Ezek az eszközök már pár ezer forinttól beszerezhetők. Ennél jóval többet spórol a gázszámlán, ha a távolléte alatt nem fűti teljes gázzal az üres lakást.

II. Csökkentse az áramszámlát!
8. Áramtalanítsa az elektromos készülékeket! A tévék, dvd-lejátszók, hifi-k kikapcsolt állapotban is fogyasztják az áramot. A régi készülékek készenléti állapotban is majdnem annyi energiát fogyasztanak, mint működés közben, de az újak is „megeszik” a normál üzemmód 5-15 százalékát. Ne hagyja stand-by módban a készülékeket.

9. Húzza ki a telefontöltőt! A töltő akkor is fogyaszt áramot, amikor nincs rádugva a telefon.

10. Ne hagyja jégbe fagyva a fagyasztót! A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvassza le a fagyasztót!

11. Hagyja szabadon és tartsa tisztán a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.

12. A hűtő hőmérséklete ne legyen kevesebb Celsius-foknál, és a fagyasztót is elég a –18 Celsius-fokra állítani. Ennél alacsonyabb hőmérséklet már jelentősen növelheti a fogyasztást.

13. Olyan hőmérsékletre állítsa a bojlert, aminél nem kell hideg vízzel hígítani a meleget. Az ideális hőfok körülbelül 60 Celsius-fok.


III. Spóroljon a vízzel!
14. Zárja el a csapot fogmosás közben! Ha folyó vízzel mos fogat, körülbelül 8 liter vizet pocsékol el.

15. Csökkentheti a vízfelhasználást, ha a konyhai csaptelepbe perlátort szereltet. A perlátor levegővel keveri a vizet, így erősíti a vízsugár erejét.

IV. Süssön-főzzön energiatakarékosan!
16. Vízmelegítésre a leghatékonyabb megoldás a vízmelegítő.

17. Kevesebb energiával megfő az étel, ha fedőt tesz az edényekre.

18. Az edény mérete is fontos. Akkora edényt használjon, amely passzol a főzőlap méretéhez.

19. A sütő előmelegítése legtöbbször teljesen felesleges energiapazarlás.

20. Spórolhat az energiával, ha az étel elkészülése előtt pár perccel lekapcsolja a sütőt vagy a főzőlapot. Ezek ugyanis 5-10 perccel a lekapcsolás után is melegek maradnak.

21. Mivel nem a levegőt, hanem közvetlenül az ételt melegítik, a mikrohullámú sütők kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél.


V. Takarítson takarékosan!
22. Nem feltétlenül kell az előírt mosópormennyiséget beleöntenie a mosógépbe, a kevesebb mosópor is tisztára mossa a ruhákat. A bolti tisztítószereket helyettesítheti természetes anyagokkal: citromlével, ecettel, szódabikarbónával.

VI. Vásároljon céltudatosan!
23. Készítsen bevásárlólistát! Így elkerülheti a felesleges, impulzív vásárlást.

24. Csomagoljon szendvicset! Az otthon készített szendvicsek jóval olcsóbbak, mint a büfék kínálatában szereplők.

VII. Közlekedjen olcsóbban!
25. Ha nem tud lemondani az autózás nyújtotta kényelemről, pár apró trükkel csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. Mindig tegye a lehető legmagasabb fokozatba a sebességváltót, alacsonyabb fordulaton kevesebbet fogyaszt az autó. A guminyomás is befolyásolja a fogyasztást, ezért rendszeresen ellenőrizze a kerekek légnyomását.

Címkék: Pénzügyek