• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Permet élteti a szobafenyőt

Szerző: Pintér Csilla
Dél-Amerikában és az Ausztráliához tartozó Norfolk-szigeteken honos növény a szobafenyő, más néven Araucaria. Hazájában 25-30 méteres fává nő, a törzséből kifolyó gyantát fáklyák készítésére használják. Egyik fajának gesztenyeízű magvait nyersen vagy parázsban sütve egyaránt szívesen fogyasztották egykor az indiánok. (Éghajlatunk alatt nem számíthatunk a termést adó tobozokra.) Szobanövényként tetszetős, szép formájú fácskává nő, ha jól érzi magát a lakásban.


A szobafenyő nevelése különös odafigyelést igényel, legkényesebb dísznövényeink egyike: nem szereti a meleg, száraz levegőt, a sok vizet, a szárazságot és a huzatot sem. Hűvösebb, páradús helyen azonban egymás után hozza élénkzöld ágacskáit. Hazájának éghajlatával összefüggő igényét, a páradús levegőt pótolhatjuk a rendszeres permetezéssel. Többet érünk el vele, mint a szükségesnél bővebb öntözéssel, ami a gyökérzet pusztulását okozhatja.
Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a földje: nyáron rendszeresen adjunk neki vizet, télen viszont csak tíz-tizennégy naponta öntözzük. Ősztől tavaszig szintén ajánlatos a permetezés, mert ezzel nemcsak a talaj kiszáradását, de a kártevők elszaporodását is megelőzhetjük. Télen kitűnően érzi magát a 8-10 Celsius-fok körüli hőmérsékleten. Mivel a növény levegőigényes, az enyhébb napokon a szellőztetést is meghálálja, de ne nyissuk rá közvetlenül az ablakot, ne kapjon huzatot se, mert könnyen "megfázik" és egymás után dobja le ágacskáit.
Mivel a tűző napot sem tűri, nyáron félárnyékos, világos, védett helyen tartsuk. Nyaraltatni kitehetjük levegős, nem napos verandára, vagy magasabb fák alá süllyeszthetjük a cserepét, de figyeljünk rá, hogy ne duguljon el a vízelvezető nyílás. Kinti helyén ne csak a növényt, a körülötte levő talajt is öntözzük, hogy páradúsabb legyen a levegő.
Tavasszal célszerű átültetni, földje jó minőségű komposztföld, lombföld (lehetőleg bükk lombföld), mészmentes tőzeg és folyami homok legyen, hogy a keverék jól áteressze a vizet. Semmiképpen se száraz földlabdával ültessük át, és a folyamatos permetezésről az átültetés utáni napokban se feledkezzünk meg. Magról vagy hajtásdugványról szaporítható, ám a kertészetekben is a kényes műveletek egyike ez, szobai körülmények között pedig általában a kísérlet szintjén marad. Lelkiismeretes ápolás mellett évtizedekig örülhetünk a vásárolt, magunk nevelte-gondozta szobafenyőnek.

A kert titkai
Interaktív kiállítás várja a látogatókat a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban jövő év május 20-áig. A kert élővilágának válogatott rejtélyeit mutatják be kicsiknek-nagyoknak, miközben mindenki játékosan próbára teheti tudását egy modern interaktív réten.

Címkék: