• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Virágnévnapok: győzedelmes Veronika

Szerző: Valló László
Január tizenharmadika Veronika napja. Jelentése győzelmet hozó – a virágillemtan szerint a név találékony és alkotó egyéniségre vall. De nemcsak női név, hanem egy növénynemzetség neve is. A veronikafélék hazánkban az üde rétek, erdők, árterek égszínkékben pompázó vadvirágai.

A perzsa veronika talán a legelterjedtebb: Délnyugat-Ázsiában őshonos, s mára meghódította szinte az egész világot. Szántók, tarlók, kertek gyakori vadvirága. Egyéves növény, 10-20 centiméteresre növő száron hozza égszínkék virágait, amelyek márciustól júniusig nyílnak.

Az ártéri vagy deréceveronika erőteljes növekedésű, 20-60 centiméterre növő évelő vadvirág. Hengeres, csöves szárai jellegzetesen vörösek, virágai azúrkékek, egész nyáron át virítanak. Patakok, vizek partja, és a mocsarak vidéke az előfordulási helyei.

Hasonló környezetben él a vízi veronika is, a mocsári növénytársulások gyakori vadvirága. Termetét tekintve is hasonlít ártéri nemzetségtársára, halványkék virágai azonban, amelyek a nyár közepén nyílnak, jelentéktelenebbek.

Az ösztörűs veronika nyílt erdők, cserjések, nedves rétek növénye, amelynek április-májusban nyíló azúrkék virágai üdítő látványt nyújtanak. Felálló szárú, 15-20 centiméter magas évelő. Európában és Szibériában honos, de mára az egész északi félgömbön „győzedelmeskedett”.

Címkék: Virágok