• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Együtt marad a Napoleon Boulevard?

Szerző: Borzák Tibor
Húsz év kihagyás után újra együtt játszik a negyedszázada alakult Napoleon Boulevard. Újrahangszerelték a slágereiket és koncertet hirdettek. Azt remélik, hogy az új generáció is felfedezi őket. S még az sem kizárt, hogy folytatják…

Mi is történt 25 évvel ezelőtt? Mihail Gorbacsov lett az SZKP főtitkára; megkerültt az 1912-ben elsüllyedt Titanic; megnyílt a Ferihegyi repülőtér 2-es terminálja; megalakult a 100 tagú cigányzenekar; megszületett Cseh László úszó. És: 1985. november 22-én bemutatkozott a Napoleon Boulevard, miután a Solaris együtteshez csatlakozott Vincze Lilla énekesnő.

Ez utóbbi miatt vettük sorra a nagy eseményeket: mára az említett zenekar is a történelem része – mármint a magyar könnyűzene históriájának egyik izgalmas fejezete. A kísérletező Solaris egy időre háttérbe szorult és populárisabb tempót diktált. Első bemutatkozásuk a siófoki Interpop fesztiválon volt, mindjárt meg is nyerték: Ugye, eljönnek majd a repülők című daluk pedig korszakossá vált. Aztán érkezett a többi, melyek közül a Júlia nem akar a földön járni óriási magaslatokba eljutott. Jártak a MIDEM-en, külföldi lehetőségek csillantak fel előttük, három év alatt egy millió hanghordozót adtak el. S lényegében ennyi volt a pályafutásuk.

Azóta húsz év telt el. A zenészek maradtak a „kaptafánál”, újraélesztették a Solaris-legendát, a komolyzene felé is kacsingattak, zenéket írtak. Vincze Lilla pedig szólóénekesként folytatta tovább, szép sikereket ért el. Többféle műfajban is kipróbálta magát, még színésznői feladatokat is vállalt. Az utóbbi időben tanítással foglalkozik, templomokban énekel, nemrég pedig „felfedezték” egymást a Rajkó zenekarral, a pápa előtt is együtt zenéltek.

Az idén dupla jubileumot ülhet a Napoleon Boulevard: huszonöt éve alakultak és húsz éve némultak el. Ez remek alkalom arra, hogy újra találkozzanak – sőt, koncertet adjanak. Nem búcsúkoncertet (mert különben az sem volt nekik), inkább azért döntöttek az újrázás mellett, hogy ne menjen feledésbe a munkásságuk. A mai generáció nem is tud róluk, legfeljebb szüleiktől hallottak élményeket velük kapcsolatban. Pedig a dalaik ma is megállják a helyüket. Ezért határozták el, hogy „leporolják” legsikeresebb nótáikat és új zenei alapokra helyezik. Ebből készítettek is egy best of albumot, amin pár frissen komponált szám is szerepel.

A felújított és ismét játszott repertoár képezi a január 30-i koncert alapját. A SYMA-csarnok színpadán összeáll a zenekar, csak a szólógitárosuk, Cziglán István hiányzik majd – ő már odafentről drukkol nekik. A koncertet rögzítik, melyből később DVD-t készítenek, melyen régi klipjeiket is felsorakoztatják – természetesen azokat is felfrissítik technikailag.

S amennyiben a retróhullám visszahozza a bandát, nem kizárt, hogy együtt maradnak és folytatják a pályát. Ebben azonban a közönségé a döntő szó...