• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Visszalopott boldogság

Büszkeségükben megalázott nők, brutálisan bántalmazott anyukák, önbecsülésüket vesztett fiatalasszonyok építik újjá személyiségüket. Dramatikus játékokkal ismerkednek, táncolnak, gyöngyöt fűznek és sminkelni tanulnak. El akarják feledni múltjukat, tervezik szebb jövőjüket. Diósdon, a családok átmeneti otthonában jártunk szombaton, az önismereti tréning idején.

Fotó: Németh András Péter

– Lelőlek, bácsi! – fordítja felém játék puskáját a szöszi kisfiú. Veszem a lapot, még tizedszerre is, színpadiasan kimúlok a kanapén. Zsombinak nagyon tetszik, kacagva szalad az anyukájához elújságolni győzelmét. Anyukája azonban a sminkeléssel van elfoglalva, nehezen tudja szabályosan elkenni szemhéján a festéket.

Cikkünk folytatását a Szabad Föld 5. számában olvashatják.

Megértem. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a sminkelés ennyire bonyolult műveletsorozat. Csak áldani tudom a sorsomat, hogy férfinak születtem! Egy bölcs tanács is elhangzik a végén: legjobb sminklemosó a sírás.

Sírásból bőven kijut szombat délelőttönként a diósdi otthonban. Bizony nem könnyű lekötni a csemeték figyelmét, amikor elfogy a türelmük, zokogva követelik anyukájukat. De mivel nincs kire hagyniuk őket, jönnek velük a programra. Amíg a fiatalasszonyok rég elveszett önbizalmukat próbálják visszanyerni a drámapedagógiai vagy a kézművesórákon, addig önkéntesek vigyáznak az apróságokra.

A négy hónapos kurzus Jaksity Kata ötlete alapján szerveződött. A televízióból és rádióból egyaránt ismert műsorvezető-riporter hajdanán modellként is dolgozott, majd modelliskolát nyitott. Hamar kiderült, hogy óriási gondok vannak a jelentkezők önbecsülésével, így muszáj volt beiktatni az órarendbe ezzel kapcsolatos szemináriumokat.

– Akkor jöttem rá arra is, mennyien küszködhetnek hasonló problémával – meséli Kata. – Például az állami gondozott vagy a hátrányos helyzetű fiatalok, akiknek sosem adatik meg, hogy részt vehessenek egy önismereti tréningen. Nekik is szervezek majd tanfolyamot.

Összehozott a sors egy helyes roma lánnyal, aki több szépségversenyen próbálkozott már, gondolván, koronával a fején majd sikerül kitörnie a nyomorból. Csakhogy az ilyen mustrákon szőke Barbie babák szoktak diadalmaskodni, nem az olyasfajta egzotikus külsejű lányok, mint Anikó. Jaksity Kata viszont tipikus modellalkatnak látta, közölte is a felfedezett anyukájával, ezen a pályán sokkal többet érhetne el. Mivel nem volt pénzük tandíjra, lehetőséget kapott arra, hogy ingyen járhasson a modelliskolába.

Anikót már a vizsgabemutatón kiválasztotta egy párizsi ügynökség. Felborult az élete, kézről kézre adták, közben leérettségizett. Hat éve Hongkongban él, ott is keresett topmodell, nemrég mutatták a tévében, milyen pazar életkörülményeket teremtett magának.

Később a modelliskola megszűnt, a gondolat viszont maradt, hogy alkalmasint újra fel kellene karolni a margóra szorult nőket. Tavaly megkereste Jaksity Katát a családok átmeneti otthonainak szakmai vezetője, s felvetődött köztük, mi lenne, ha bántalmazott anyáknak szerveznének egy tanfolyamot önbizalmuk helyreállítása érdekében. Nem sokkal később befutott az egyik kozmetikai világcég telefonhívása is, ők a nők elleni erőszak visszaszorításáért hirdetett kampányukhoz kerestek partnereket. Képbe került az ENSZ Nők Fejlesztési Alapjának magyarországi szervezete, az Unifem is, akik a gyengébb nem esélyegyenlőségeiért harcolnak.

– Kidolgoztuk a programot, melynek megvalósításához a kozmetikai cég adott támogatást – folytatja a történetet Kata. – Pályázatot is írtunk, várjuk a döntést. Remek csapat jött össze. Ezek az anyukák elszoktak attól, hogy törődjenek velük, többnyire megtűrt személyeknek érzik magukat. De nem nyugszanak bele a sorsukba, készek arra, hogy saját erejükből változtassanak az életükön. Mi pedig nem engedhetjük el a kezüket. Így, a vége felé egyre jobban gyötör a kétség, mi lesz velük utána. Szeretnénk folytatni, ha találunk további támogatókat.

Címkék: