• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Az operett is hungarikum?

Szerző: Borzák Tibor
Megalakult a Hungarikum Szövetség, amely azokat a termékeket, alkotásokat, szellemi értékeket, illetve gyártóikat, alkotóik örököseit tömöríti, amelyekről a világon mindenütt eszébe juthat az embereknek Magyarország. A kezdeményező Mathiász Gábor, az Országos Mathiász Munkacsoport elnöke.

– Miért van szükség a szövetségre?
– Bár a szakminisztérium foglalkozik a hungarikumtörvény előkészítésével, azt tapasztaltuk, hogy eltolódtak az arányok. Több olyan nemzeti érték – köztük a Kodály-módszer, Neumann János munkássága, a Puskás-örökség, a Pető Intézet – nem szerepel a felsorolásban, amire pedig méltán lehet büszke az ország, ellenben fontosnak tartják a puli vagy a mangalicakolbász kiemelését.

– Hiába hallatta hangját a parlament hungarikum-munkacsoportja?
– Az Országházban háromszor is tartottunk összejövetelt, az előadásokat csillogó szemekkel hallgatta a publikum, mindenkinek tetszett minden, de a törvényalkotókkal áhított párbeszéd elmaradt. Ezért határoztuk el közfelkiáltással, hogy létrehozzuk a szövetségünket.

– Most már odafigyelnek önökre?
– Túl közeli még az alakulás időpontja… Mind a tizenöt alapító eltökélt szándéka a hungarikumtörvény megalkotásának felgyorsítása, valamint a hungarikum hétköznapi jelentésének kibővítése.

– Ezért került be ebbe a körbe az operett is?
– Sehol a világon nincs a magyar operettnek párja. Több zenei műfaj összefonódásával fejezi ki a magyarság lelkiállapotát, vagyis a sírva vigadást. Az ide látogató külföldiek kíváncsiak a Csárdáskirálynőre, ajándékba pedig herendi porcelánt, tokaji bort és téliszalámit vesznek. Ez rendjén van, de a szellemi értékeinkre is szeretnénk felhívni a világ figyelmét.

– Bárki jelentkezhet a szövetségbe?
– Igen, de attól még nem lesz hungarikum a Mariska néni rétese vagy a helyi cukrászda fagylaltja, mert sokan szeretik. Ám ahhoz, hogy Mariska néni rétesét az óceánjárókon is keressék, hatalmas összegeket kellene marketingre költeni. Arról nem is beszélve, hogy nem nekünk kell meghatározni azt, amire külföldön is rámondják az emberek, hogy az csak ránk jellemző.

– Ön Mathiász János világhírű szőlőnemesítő dédunokájaként nyilván elődje munkásságát is favorizálja!
– Erre nincs szükség, ő és munkássága már benne van a hungarikumkörben. A Mathiász-örökség megkerülhetetlen, nemcsak nálunk, hanem a világban is. Úgyhogy én már elégedett lehetek. De az örömöm akkor lesz maradéktalan, ha belátható időben a hungarikumtörvény is megszületik.