• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Adventre mikulásvirágot

Szerző: Pethes József
Mielőtt a mikulásvirág az adventi és a karácsonyi asztal díszévé vált hazánkban, nagy népszerűségnek örvendett őshonában, Közép-Amerikában. Az aztékok a növény piros leveléből festékanyagot vontak ki, gyógynövényként pedig lázcsillapításra használták. Nem ezért, hanem díszítő értéke miatt hozták be Európába bő száz évvel ezelőtt. A melegebb éghajlatú vidékeken, például a Kanári-szigeteken olyannyira jól érzi magát, hogy a szabadban, kertekben is megél, két-három méter magasra nő meg.

Nálunk főleg novemberben-decemberben jelenik meg a virágüzletekben, s piros sapkájával tényleg a Mikulásra hasonlít. Sokan azt hiszik, hogy a virága piroslik, pedig azok a fellevelei. Minthogy a növénynemesítők is fantáziát láttak a növényben, már fehér, sárga és rózsaszín fellevelű fajták is léteznek. A mikulásvirág nálunk általában csak pár hónapig díszlik, aztán felkopaszodik. Pedig sokáig szobánk dísze lehetne, ha értenénk hozzá. Tudni kell róla, hogy rövid nappalos növény, tehát csak akkor jelennek meg színes fellevelei, ha a nappali fény tíz-tizenkét óránál tovább nem éri. Februárig világos, napos ablak előtt kell tartani és állott vízzel öntözni. A tél vége felé hullatni kezdi a levelét, amiből sokan arra következtetnek, hogy hamarosan elpusztul, pedig csak pihenni készül. Ekkor hűvösebb helyre kell tenni, és kevesebb vizet kell neki adni, ugyanis ha kevés a levél, kisebb a párologtatási felület is.
A majdnem kopár ágakat májusban a harmadáig vágjuk vissza, és a növényt új, tápdús földbe ültessük. Ezután már hetente-kéthetente tápoldatozni is lehet, aminek következtében nyár közepére sok új hajtás fejlődik rajta. Elősegíti a fejlődését, ha szeptemberig kint van a növény a kertben (mondjuk egy laza lombú fa alatt). Miután ősszel felszedjük és cserépbe ültetjük, óvni kell a mesterséges fénytől. Napközben világos ablak előtt tartható, de este fontos letakarni vagy sötét helyiségbe vinni.
Színesíti a felleveleket és elősegíti a fejlődését, ha foszfort és káliumot tartalmazó tápoldattal locsoljuk. A legjobb öntözési módszer az, ha hetenként egyszer állott vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet. Ha a föld megszívja magát, egy hétig nem kell locsolni. Úgy szaporíthatjuk, hogy a nyári hajtásból tíz-tizenkét centiméteres ágat vágunk, ami néhány hét múlva meggyökeresedik. Elősegíti a gyökérképződést, ha az ágat tíz percre langyos vízbe tesszük. Egymás mellé több ágat is lehet tűzni a homokkal kevert, tőzeges földbe. A ládát vagy a cserepet üveglappal kell lefedni. Világos helyen, szobahőmérsékleten egy-másfél hónap múlva már elegendő gyökérzete fejlődik ahhoz, hogy cserépbe ültethessük az új mikulásvirágot.

Címkék: