• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mibe fektessek válságban: bankbetét

Szerző: Kummer Krisztián
A pénzügyi szakértők évek óta tartó vesszőparipája, hogy a magyar ember nem ért a pénzügyekhez. A most kitört válság azonban egyből mindenki érdeklődését kiváltották a befektetések különböző formái. Igyekszünk némi útmutatást nyújtani.
Soha ennyi ismerősöm ilyen rövid idő alatt nem keresett meg, hogy mit is tegyen válságban a pénzével. Vegyen részvényt, fektessen aranyba, tartsa bankban a pénzét, vagy épp tömje a párnacihába? Nos, számtalan érvet lehet felsorakoztatni a különféle befektetések mellett, a legbiztosabb azonban továbbra is az állampapír, illetve a bankbetét. Ráadásul épp jól is kamatoznak.

A bankbetétek aktuális kamatait általában a jegybanki alapkamat környékén határozzák meg a bankok. A mostani, 11,5 százalékos alapkamat különösen jó táptalajt biztosít a kedvező kamatoknak, ráadásul a hitelválság egyik jellemzője, hogy a bankok egymás közötti hitelezése megszűnt, tehát a kisbefektetők pénzét jó kamatozású betétekkel igyekeznek becsábítani a pénzintézetek.

Nehéz lenne felsorolni az összes bank által kínált betéti terméket, de talán felesleges is. Majd minden nagyobb bank kínál rövid 3-6, legfeljebb 12 hónapos távra 13 százalék körüli kamatot a lekötött pénzünk után, szinte biztos, h a hozzánk legközelebb eső bankban is találunk ilyen ajánlatot. A legkisebb leköthető összeg is igazán kedvező, már 50-100 ezer forinttal is felkereshetjük a bankot.

Az amerikai bankösszeomlások óta mindenki aggódva figyeli a magyar szektorbeli cégeket, vajon összedől-e valamelyik és egyáltalán, biztonságos-e bankban tartani a befektetéseinket. Nos, a politika hamar hathatós választ adott a kérdésre: október 15-e óta 13 millió forintra emelkedett a kártalanítási összeghatár személyenként és hitelintézetenként, vagyis eddig az összeghatárig 100 százalékban kártalanítja az állam a befektetőket, ha a hitelintézetet valami baj érné.
Címkék: Befektetés