• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kamarás Iván: versek mobiltelefonnal

Szerző: Csontos Tibor
Naponta háromszor ad szusszanásnyi versmondó műsort az m1. A sorozat különlegessége, hogy a versmondást mobiltelefonnal rögzítik. A MobilVers című, száz részesre tervezett poémafolyam egyik ötletadója Kamarás Iván színművész.

– Tavaly a maroktelefonjával forgatott egy ötvenperces mobilfilmet. Lehet, hogy az ötven perces formabontó produkció adta a MobilVers ötletét?
– Nyilvánvalóan ez is benne volt, de az egészet az indította el, hogy megkérdeztem kollégáimat, melyik vers előadása mellett tennék le voksukat. A tapasztalatokat elmeséltem Seres Tamásnak, az MTV rendezőjének, akivel már több kulturális műsorban dolgoztam együtt. Megkérdezte, mi lenne, ha ezeknek a verseknek az előadását operatőrként mobiltelefonnal felvenném.

– Miként fogadták ötletét a színészkollégák?
– Azt hiszem, nagyon jól, csupán egy idősebb kolléga nem akart ebben részt venni, mondván, hogy ez számára kétes vállalkozás. Rajta kívül viszont mindenki igent mondott, aminek nagyon örültem.

– A sikeres Vers mindenkinek óta nem volt ilyesféle versfolyam a televízióban. Gondolja, hogy napjainkban is kell a líra?
– Mindenképpen. A fiatalok az iskolában versekkel is találkoznak, másrészt abból indultam ki, mondd el kedvenc versedet, megmondom, ki vagy! Nyilván kíváncsiak vagyunk mindnyájan arra, melyik színésznek mi a kedvenc verse. Egy színész semmivel jobban nem tudja kifejezni magát, mint azzal, amit ő maga választ. A MobilVers is arra épül, hogy a színészkollégák Radnóti Miklós születésének századik évfordulójára készülő műsorban elmondanak egy Radnóti-verset, s mellette előadják kedvenc költeményüket is. A Vers mindenkinek adásaiban az volt az érdekes, hogy egy színész bement a stúdióba és elmondta azt a verset, amit a kezébe adtak. Itt mindenki a saját kedvenc versét nevezhette meg. Önállóságra késztettük a színészt azzal, hogy mondja meg, melyik verssel tudja magát a legjobban kifejezni, lefesteni.

– A felvételek nem stúdióban, hanem hétköznapi helyszíneken készültek. Miért?
– A kiválasztott versekhez való kötődés személyessé tette az előadásukat, de úgy gondoltuk, ugyanezt a személyességet fokozhatja, ha különböző helyszíneken vesszük fel a versmondásokat. Így készültek a mobiltelefonos felvételek például a Duna-parton, parkban, játszótéren, metrón, színházban, háztetőn, vagy éppen temetőben.

– Mondhatni, hogy azok a színészek is ki vannak éhezve a poémákra, akiknek nincs önálló versműsoruk?
– Egyértelműen igen, hiszen a versekkel másféleképpen nyilvánulhatnak meg. A színészek nem elhanyagolható része – különösen a fiatalok – ritkán találkoznak a műfajjal. A versmondásban két-három perc alatt meg kell mutatni önmagukat. Ebben pedig nincs mese. Vagy el tudja mondani valaki azt a verset, vagy nem.

– Ön mely költeményekkel „mobilverselt"?
– Móra Ferenc Rózsák című verse mellé Pilinszky János Te győzz le című költeményét választottam.
Utcán át
A produkciót televíziós kamerával és mobiltelefonnal rögzítik, ezért a nézőpont és a kép felbontása többször változik az adásban. A MobilVers ebből a szempontból formabontó kísérlet a képekkel, mint ahogyan a költészetet művészi játék szavakkal, gondolatokkal. Az alkotók tervei szerint a mobiltelefonnal felvett versek később interaktív irodalmi tartalomként multimédiás eszközökön is terjeszthetővé válnak.
Az eddig elkészített felvételeken közreműködik: Bálint András, Bán János, Bánsági Ildikó, Bárdy György, Besenczi Árpád, Cserhalmi György, Csuja Imre, Dörner György, Fekete Tibor, Fenyő Iván, Fesztbaum Béla, Györgyi Anna, Hajdú Steve, Hámori Gabriella, Harkányi Endre, Hujber Ferenc Jordán Tamás, Kállai Ferenc, Kamarás Iván, Kocsis Gergely, Kovács Patrícia, Molnár Piroska, Oroszlán Szonja, Péterfy Bori, Rába Roland, Reviczky Gábor, Rezes Judit, Szabó Győző és Szacsvay László.
A MobilVers hétköznaponként 17.10-kor, 19.20-kor és 22.40 után látható az m1 műsorán.
Címkék: Irodalom