• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A fürdőzés halála?

Szerző: Kovács Réka
Míg az elmúlt századok során a kád a középosztályhoz tartozás egyik jele volt, addig mára úgy tűnik régi fénye megkopott, s helyette a zuhanyzást preferálják az otthonok többségében. De mi állhat a szokások változásának hátterében?

A fürdőkádak még a múlt század közepén is a korral haladás jelképei voltak, amivel csak a háztartások mintegy fele volt felszerelve. Ma azonban a nagyméretű, épített zuhanyzók korát éljük, így a háztartások millióiból kikerült az ikonikus berendezés.

3000 háztartás vizsgálata során kiderült, hogy míg egy évtizede a megkérdezett felnőttek havi kilenc alkalommal választották a fürdést, addig ebben az évben ez a szám ötre csökkent. Ráadásul a válaszadók 11 százaléka az elmúlt néhány év során el is távolította otthonából a kádját.

Mi áll ennek a hátterében? Az életstílus átalakulása, a munkaidő kitolódása, melynek következtében későn érünk haza, s nemhogy fürdeni, de olykor a családunkkal leülni és megvacsorázni sincs időnk.

Emellett ma már egyre többen környezettudatosságból választják a jóval kisebb vízfelhasználású zuhanyzást – ami viszont mindenképpen üdvözlendő.