• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Adnak is, kapnak is

Szerző: Hardi Judit
Lustán áztatják magukat a vendégek a gödi termálfürdőben. A medence közepén kis csoport, szinte lelassul körülöttük az idő, miközben a vízben forognak. Mozgásuk táncra emlékeztet, pedig ez nem más, mint az AquaRelaxáció.

Fotó: Németh András Péter

Nagy Boglárka, az oktató kikászálódik a vízből, a medencében éppen gyakorlás folyik, így beszélgetés közben is szemmel tarthatja a csoportot. Indiában, Auroville-ben találkozott a watsuval, vagyis a vízben végzett relaxációs gyógyítással. Lassan már hét éve annak a balesetnek, ami miatt megismerkedett e terápiával. A víz gyógyító ereje duplán megtette hatását: Boglárka beleszeretett a módszerbe, s a saját javulását megtapasztalva másoknak is segíteni akart. Papírt szerzett, nemzetközileg regisztrált terapeuta és oktató lett. Mégsem érezte teljesnek a terápia módszertanát, valami még hiányzott. Egyedülálló eljárást dolgozott ki, a ma ismert meleg vízi relaxációk legjavát vegyítő AquaRelaxációt. Mitől más ez, mint a szárazföldi masszázs? A meleg víztől, amiben izmaink amúgy is ellazulnak, ha pedig szakavatott kezekbe kerülünk, ez az állapot fokozható. A vízben a páciens a súlytalanság állapotát élheti át, miközben a terapeuta finom, ám dinamikus mozdulatokkal végez rajta nyújtást és masszázst.

– A terapeuta és páciens megnevezést nem szeretem – mondja Boglárka –, itt inkább adó és kapó van: nincs köztünk az a fajta hierarchia, mint mondjuk orvos és betege között. Itt olyan harmónia jön létre két ismeretlen ember között, ami ritkán adódik. Ehhez elengedhetetlen a bizalom, ezért az első találkozáskor kicsit elbeszélgetnek, megismerik egymást. Így aki a relaxációt végzi, képbe kerülhet, mire van szüksége a másiknak. A „szeánszok” között nincs két egyforma, mint ahogy a problémák is mások. Volt, aki a víziszonyával szeretett volna megküzdeni, s a kezelés után úgy döntött, megtanul úszni.

Másvalaki a stresszes helyzetekkel nem tudott mit kezdeni, s később arról számolt be, hogy sokkal könnyebben lépi túl a saját határait, más szemszögből vizsgálja az életét. Egy édesanya nem tudta feldolgozni a traumát, hogy a gyermeke rákos lett; az AquaRelaxáció alatt megélt benső megerősítés mélyebbé és teljesebbé tette kapcsolatát a gyermekével és önmagával.

Boglárka nem győzi hangsúlyozni: a terapeuta nem tesz csodát, csupán felgyorsítja az öngyógyítás folyamatát – a víz erejével.

Mire jó az AquaRelaxáció?
Kezelhető vele a stressz, magatartásprobléma, krónikus hátfájás, ortopédiai és ízületi panaszok. Egyensúly- és emésztőrendszeri zavarok, a túlsúly okozta problémák esetén is hatásos. Sportolóknál jól enyhíti a megerőltetésből eredő fájdalmakat, az izomlázat, segíti a sérülések utáni rehabilitációt.