• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Bekapta a gép

Szerző: Dr. Tanács Gábor

Munkahelyi baleset utóéletéről szól e heti esetünk. A lakatos-gépkezelő egy élhajlító gépen Z alakú idomot készített. Egy betanított segédmunkás volt vele, aki nem volt jogosult a gépet kezelni. A gépkezelő beletette a meghajlítani kívánt fémlapot a gépbe, majd meg akarta igazítani, ezért belenyúlt a présbe, ugyanakkor viszont a lábával elindította a gépet, ami beszorította a kezét. Ő maga innentől kezdve nem érte el a kikapcsológombot, a segédmunkás nem tudta kezelni a gépet, ezért el kellett szaladni valakiért, aki kiszabadította a gépkezelőt. A lakatos kezét nagyjából sikerült helyretenni a kórházban, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár viszont pert indított a munkáltató ellen azzal, hogy a munkavállaló sérülését üzemi baleset okozta.

A foglalkoztató köteles megtéríteni az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedések miatt felmerült egészségbiztosítási ellátást, ha a baleset vagy megbetegedés annak a következménye, hogy ő vagy megbízottja a reá nézve kötelező munkavédelmi szabályokban foglalt kötelezettségének nem tett eleget, illetőleg ha ő vagy alkalmazottja a balesetet szándékosan idézte elő. Ez volt az OEP keresetének alapja. Az üzemi baleset gyakorlatilag bármilyen baleset, ami a munkavégzéssel összefüggésben éri az embert, ide értve még azt is, ami a munkahelyre való közlekedés során történik. Vagyis ebben az esetben nem volt kérdés, hogy üzemi baleset történt, ami önmagában megalapoz bizonyos társadalombiztosítási ellátásokat.

A munkáltató viszont azzal védekezett, hogy a munkavédelmi szabályokban foglaltakat betartották, az üzemi baleset kizárólag a gépkezelő figyelmetlenségének eredménye. A dolgozók megfelelően ki voltak oktatva, a géphez csak az a személy nyúlt, aki annak kezelését ismerte, a balesetet okozó gép munkavédelmi üzembe helyezése megtörtént. A munkáltató rendelkezett munkahelyi kockázatértékeléssel, minden évben tartottak munkavédelmi oktatást. A gépkezelő egyértelműen megszegte a munkavédelemről szóló előírásokat, amikor a gépbe nyúlt.

A bíróság ezek alapján megállapította, hogy kizárólag a munkavállaló felelős a balesetért, míg a munkáltató sikeresen bizonyította, hogy nem szegte meg a munkavédelemre vonatkozó jogszabályokat. Így a gépkezelő orvosi ellátásának költségeit nem kellett a cégnek megtérítenie az OEP számára. Érdekes felvetés, hogy ebből mi következik a munkavállalóra nézve: számomra az, hogy az üzemi baleset okozta károkért ő sem perelhetné sikeresen kártérítésért a munkáltatót.

Címkék: Jogi esetek