• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Csak India tette próbára őket

Szerző: Palágyi Edit
A Barna család igazi világcsavargó, sosem tudni, mikor kezd viszketni a talpuk. Náluk még karácsonyra is repülőjegyet kér ajándékba a kislány játék helyett.

Mindenütt jó, de legjobb útközben, vallja az egri pedagógus házaspár. Barna Béla, az Eszterházy Főiskola tanársegédje nem a megtestesült szobatudós: egy évből legalább három hónapon át a világot járja, s naprakészen tudósítja világhálós közösségi oldalán a barátait, hogy éppen merre csavarog. Az íróasztalnál kuksolva fel-feltámad az emberben a sárga irigység, ha ilyen beszámolók érkeznek Bélától: „Szereztem ma két kerékpárt Igortól, a biológus sráctól, és azzal feltekertünk 3900 méter magasra. Kapkodtunk levegő után, de azért jó a Himalájában biciklizni. Szárított sárgabarackot vettünk egy öreg tibetitől. Este, ha nem lesz villany, majd azt esszük.”

A pedagógus házaspár a júliust Indiában és Nyugat-Tibetben töltötte, tutajoztak az Induson, túráztak a Himalájában. Azóta megjárták Mallorcát, ősszel levezetésül Jordániát és Izraelt – a kisebb hétvégi szomszédolásokat ne is említsük…

A „mesés India” azonban még őket is próbára tette. A pokol csupán enyhe utánzata Delhinek, morgolódott a családfő, mivel már reggel négykor 42 fok meleget mértek. Egyik hajnalban nem jött a buszuk. Majd holnap, ígérték a helybeliek, mire ők nyugodtan visszafeküdtek aludni. Mikor felkeltek, ömlött a monszuneső, s kiderült, hogy kitört a kormányellenes tüntetés, mindenki sztrájkol. Az étkezdék bezártak, nagy nehezen találtak egy kifőzdét, ahol 12 rúpiából, azaz 58 forintból ebédet kaptak. Később megesett, hogy a hegyi szerpentineken vánszorgó buszuk sofőrje váratlanul kiszállt és kitessékelte az utasokat. Döbbenten látták, hogy a jármű a szakadék szélén billeg. A családtagok itthon izgultak, mivel a világsajtó hírül adta: egy túlzsúfolt busz lezuhant Indiában, többen meghaltak. Szerencsére a baleset a hegy másik oldalán történt.

– Úgy látjuk, az emberek nem mernek élni a szabadságukkal. Az utazás életforma, nem pénzkérdés. Mi sokszor fillérekből kelünk útra, azt se bánjuk, hogy 15 éve nincs kész a házunk – bizonygatja Béla. Ő már 16 évesen vonatbérletet váltott és bejárta Európát. A kedvesét egy hét után elvitte Szlovákiába, egy hónap után pedig Erdélybe. Egy menedékházban vett ki szállást, ahol mindenről maguknak kellett gondoskodniuk, így tesztelte a lány tűrőképességét. Nyaralni Albániába mentek, s mivel Fekete Mónikának nem volt ellene kifogása, jöhetett a házasság. Ma már két csemetét nevelnek, s a 10 éves Bori meg a 7 esztendős Boldizsár egyre többször tart velük. Mallorcán az egyik éjszaka nem volt szállásuk, de a kisfiú felfújta a gumimatracát és jót szunyált a strand homokján. A kislány nem játékért nyaggatja a szüleit, hanem repülőjegyet kér ajándékba. Most épp alig várja, hogy Finnországba repüljenek, a Mikuláshoz. No nem decemberben, amikor méregdrága az út, hanem január végén. Az apukája ugyanis akkorra vadászott le egy szemtelenül olcsó szezonvégi jegyet.

Címkék: Utazás