• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Árulkodó vércseppek

Szerző: (pingi)
Minél korábban sikerül felismerni a rákot, annál nagyobb az esély a gyógyítására – ezt már eddig is tudtuk.

Most a tudomány újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy a vérből diagnosztizálhatók legyenek a leggyakoribb ráktípusok – adta hírül a BBC.

A rákos daganatok mutáns gének és az irányításukkal előállított fehérjék apró jeleit bocsátják a vérbe. A Baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósai 16, a rákkal rendszeresen együtt járó génmutáció után kutattak, s továbbá nyolc fehérje nyomába szegődtek, amelyeket az előbbiek állítanak elő.

A teszteket petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bél-, tüdő- vagy mellrákos betegeken végezték, akiknél a daganat még nem terjedt át más szervekre. A vérvizsgálat a páciensek 70 százalékánál igazolta a rákot.

A nyolc elemzett ráktípus közül ötnek nincs korai szűrése. A hasnyálmirigyráknak nagyon kevés a kezdeti tünete, s emiatt általában annyira későn fedezik fel, hogy öt beteg közül négy még a diagnózis évében belehal. Döntő változást hozhat, ha a daganatot akkor sikerül megtalálni, amikor még műtéttel eltávolítható – állítják a kutatók.

A CancerSEEK nevű tesztet olyan résztvevőkkel folytatják, akiknél nem diagnosztizáltak rákot, s ez lesz az eljárás hasznosságának „valódi próbája”. Ha a módszer beválik, a vérvizsgálatot évente egyszer kellene elvégezni.

A teszt kiegészítheti a jelenleg használatos módszereket, így a mellrákot szűrő mammográfiát vagy a vastag- és végbélrákot kimutató kolonoszkópiát.
 

Címkék: Egészségünk