• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Fázós füge nagykabátban

Szerző: Valló László
Egyesek a hosszú forró nyár (és ősz) után enyhe telet is jósolnak, azonban ne feledjük, az ilyen előrejelzések mindig 50 százalékosak: vagy úgy lesz, vagy nem. Ezért jól tesszük, ha fölkészülünk a nagy hidegekre is.

A fagyérzékeny bokrokra nádszövet való
Fotó:
Ujvári Sándor

Az újonnan telepített fáink, bokraink (legyenek azok dísz- vagy haszonnövények) különösen is érzékenyek a téli lehűlésekre. Legkézenfekvőbb, hogy fölkupacoljuk őket, azaz földhalmot képezünk a tövük körül. Még hatásosabb, ha erre érett komposztot vagy fenyőkérget terítünk el a kupac fölött 25 centiméter vastagon. Ha ilyenünk nincs, megteszi a kerti lomb is, amit azonban le kell szorítanunk például fenyőgallyakkal, hogy ne fújja el a szél. A díszfüvek szárát fogjuk össze zsineggel, hogy a téli csapadékból a lehető legkevesebb jusson a tövükbe, nehogy megrothadjanak.

A termetesebb, fagyérzékeny bokrok téli védelmében jó szolgálatot tesz a nádszövet vagy a légáteresztő fátyolfólia, amivel az egész növényt (sátorszerűen) beboríthatjuk (ez egyben a téli csapadék káros hatása ellen is védelmet nyújt). De például a füge esetében jó megoldás az is, ha „nagykabátba” öltöztetjük. Ehhez először fogjuk össze zsineggel a szétterülő ágakat, majd kerítsük körbe deszkavázzal vagy csirkehálóval. Ezután a vázat töltsük meg száraz lombbal, esetleg lazán rakott szalmával – a töltőanyagot csak egy kicsit tömörítve. Végül az egész tetejét zárjuk le fóliával, hogy a nedvesség ne áztassa a töltőanyagot, és ne tömörítse össze.

A papírtakarás elázik és lefoszlik a növényről, ezért ne használjuk. A sima fólia megvédi ugyan a fagyérzékeny bokrot, csak az a baj vele, hogy alatta befülled a növény, ami a rügyek pusztulását idézi elő. Ráadásul a hideg téli, de napos időben a fóliával takart bokor erősebben fölmelegszik, és – tavaszt érezve – idő előtt fejlődésnek indulhat. Ám ha mégis a fóliás takarás mellett döntünk, ne zárjuk vele teljesen körbe az egész növény (hagyjunk rést a szélárnyékban), vagy ha körbezártuk, lyuggassuk ki az oldalán (és ne a tetején) a fóliát.

Címkék: Kertészkedés