• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Fogyózzon patikusával!

Szerző: Kun J. Viktória
A PraxisPlatform program patikahálózati együttműködésben bárki számára elérhetővé teszi, hogy folyamatos szakmai felügyelettel küzdjön meg a fölösleges kilókkal.

Fotó: Bohanek Miklós

Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százaléka túlsúlyos, minden negyedik ember pedig elhízott. A rossz étkezési és életviteli szokásokat továbbadva nem csoda, hogy a gyerekek körében is megháromszorozódott a kövérek aránya. Ám hiába minden látványos eredményt ígérő csodaszer, zsírégető, diéta: szakértői támogatás nélkül általában csak a kínzó és eredménytelen önsanyargatás marad.

Pedig az elhízás megelőzhető, illetve visszafordítható, a kezelésében a táplálkozási szakemberek, orvosok, gyógyszerészek összefogva tudnak a leghatékonyabban, ráadásul kockázatmentesen segíteni. A PraxisPlatform bárki számára elérhető, személyre szabott ingyenes gondozási programokat hirdetett: ingyen és „virtuális” segítőkkel vehetjük fel a harcot a kilókkal. A kezelőorvos és a patikus közreműködésével, a szakemberek által személyre szabottan összeállított ismeretterjesztő anyagokkal, tanácsokkal lehet lépésről lépésre kialakítani a megfelelő életmódot.

– A program eredetileg a terápiák betartását, a krónikus betegek gondozását vette célba, mivel a tapasztalatok szerint csupán a páciensek 30-50 százaléka követi az orvos utasításait – mondja Bárány Zsuzsa, a programot bevezető Alma patikák egyikének vezetője. – A súlyproblémákkal küzdők pedig még nehezebben képesek követni az előírt lépéseket. Hamar megismerhető megoldást kínál a PraxisPlatform betegfelvilágosító rendszer, amit most az elhízás elleni tanácsadásra is kiterjesztettünk.

Az egészségmegőrző programban bárki részt vehet. SMS-ben, e-mailben, telefonon, de akár személyesen is kapcsolatba léphetünk a szakemberekkel.

– Mindenki nyomon követheti, hogy melyik nap mennyit mozgott, mikor mit evett, s az mennyiben tér el a számára kidolgozott menetrendtől. Az érintettnek nem kell mást tennie, mint az alapadatok megadásával a regisztrációs lapot kitöltenie, s eldöntenie, hogy milyen formában kívánja megkapni az információkat – teszi hozzá a patikus.

A PraxisPlatform indulása óta a mintegy ötezer orvoshoz csaknem 90 ezer páciens – a legtöbben a magas vérzsírszinttel és vérnyomással, illetve a diabétesszel hadakozók közül – kapcsolódott be az ingyenes szolgáltatásba. A gondozási programoknak két típusa létezik. Egyrészt az orvosokon keresztül az adott terápiákhoz – allergia, magas pulzusszám vagy koleszterinszint, depresszió, csontritkulás, mellrák, leukémia – kötődőek érhetők el. Másrészt a krónikus betegségekhez, illetve most már az elhízáshoz kapcsolódóak a gyógyszertárakban lelhetők fel.