• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Fókuszban: a cukorbaj – Nem minden a gyógyszer

Szerző: Munkatársainktól, Habik Erzsébet, Palágyi Edit
A DIABÉTESZ népbetegség, ráadásul egyre több fiatal szembesül kóros vércukorértékkel, és sokszor a diagnózis is késve születik. Mit tehetnek a cukorbetegek, hogy szövődmények nélkül éljenek együtt e kórral?

Az anyagcsere-problémákkal küzdőknek elsősorban a nagy izomcsoportokat megmozgató, élénkítő kardioedzések ajánlottak
Fotó:
Shutterstock

Hazánkban 750 ezren szorulnak rá a diabéteszben felírt gyógyszerekre,s a kór a gyerekek körében is megjelent. Naponta tíz cukorbeteg lábát amputálják és négyen vakulnak meg a szövődmények miatt. Gond az is, hogy a 2-es típusú cukorbetegek egy része nem jut hozzá támogatással ahhoz az inzulinhoz, amelyik a legelőnyösebb volna számára, s ez akár életveszélyes helyzeteket eredményezhet – tájékoztatott Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke. A betegszervezet ezért szorgalmazza, hogy változtassák meg a szabályokat. Az egri cukorbetegek egymást is buzdítják: januárban közös testsúlycsökkentő programba kezdenek, amihez szakorvostól kapnak tanácsokat. 

A cukorbetegséget általában késve ismerik fel, pedig fontos, hogy mihamarabb elkezdjék a személyre szabott kezelést, amely megelőzheti a szövődményeket és tekintettel van a társbetegségekre is. Ez csapatmunka, hiszen a beteg életmódbeli tanácsokra, mozgásterápiára, sőt pszichés támogatásra is szorulhat. Főként a 2-es típusú diabéteszre igaz, hogy a diéta és a mozgás a kezelés kulcsa, csak utána következnek a gyógyszerek – állítja dr. Domboróczki Zsolt diabetológus. Az anyagcsere-betegségek  elindítója sokszor az elhízás és a mozgáshiány, tehát a sport áldásos hatású. Az anyagcsere-problémákkal küzdőknek elsősorban a nagy izomcsoportokat megmozgató, élénkítő, úgynevezett kardioedzések ajánlottak: futás, úszás, kerékpározás, evezés, de akár a zumba vagy a társastánc is belefér. Minél intenzívebb a  testmozgás, annál inkább megelőzi a diabétesz szív- és érrendszeri szövődményeit.

Érdemes a különféle mozgásformákat kombinálni, például a sétát a kocogással, illetve a gyors futással, ami kedvező a vércukorszint szempontjából. Az időseknél az egyensúlyozó gyakorlatok is fontosak, hogy megőrizzék a stabilitásukat és ritkábban essenek el. A nyújtás a hajlékonyság megőrzését segíti. Hetente 2,5 óra mozgásnak már bizonyított a hatása, és szabály, hogy két napnál több ne teljen el „tétlenül”. Jó tudni azonban, hogy a mozgás túl alacsony vércukorértéket is eredményezhet, annak minden kellemetlen hatásával. Ha a beteg edzés után gyorsan szénhidrátot visz be, akkor pedig hirtelen felszökhet a vércukorszintje. Érdemes ezért úgy megtervezni a mozgást, hogy lehetőleg kiegyensúlyozott maradjon a vércukorszint. Nem ajánlott a betegeknek, hogy bemelegítés nélkül túl nagy terhelésnek tegyék ki magukat, tehát ügyelni kell a fokozatosságra.

Az inzulinkezelés mellett különösen fontos, hogy a mozgást az étkezéssel is összehangoljuk. Hosszabb edzésnél kötelező a folyamatos szénhidrátbevitel. Akinek a diabétesz miatt lábpanasza van – például keringészavar –, ügyelnie kell rá, hogy biztonságos mozgásformát válasszon, ne ártson magának. A testedzés mellett ajánlott az évenkénti állapotfelmérés, így az EKG és a szívultrahang-vizsgálat – tanácsolja az egri főorvos.

Akadnak, akik tudatosan elkerülték az alattomosan támadó szövődményeket.

„Jövök-megyek, ügyelek arra, hogy aktív maradjak, és tartom a diétát is” – mondja egy 68 éves nő, akinél 40 éve derült ki a 2-es típusú diabétesz. A laborértékei alapján neki jár az azonnal ható inzulin, ám azt sokaknak nem írhatja fel az orvos.

„Majdnem tíz éve minden reggel tornagyakorlatokkal kezdem a napot” – mondja egy 65 éves asszony, akinél évekkel ezelőtt 1-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg. Mióta megözvegyült és egyedül él, inzulinpumpát használ, mivel az kényelmes és biztonságos.

A nyugdíjából nem tudta volna kigazdálkodni a négyévente cserére szoruló eszköz mintegy 200 ezer forintos árát, de a fiától megkapta ajándékba.


Az összeállítást készítette:
Habik Erzsébet és Palágyi Edit

 


 RIASZTÓ SZÁMOK 
A cukorbetegség jelenti a legnagyobb kiadást a hazai egészségbiztosításnak:évről évre több mint

40 milliárd
forintot költenek rá. Naponta kilencen halnak meg diabéteszben és a betegség szövődményeiben. A

750 ezer
regisztrált cukorbeteg mellett feltehetően még ugyanennyien betegek, de nem tudnak róla. Ez tehát

1,5 millió
embert jelent, és hasonló számbanlehetnek a betegséget megelőző állapotban,vagy jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbaj kialakulása felé.


MÉRLEGELJEN!
Jelentős mértékű fogyással a súlycsökkentési programban részt vevő 2-es típusú cukorbetegek mintegy kilenctizedénél elérték a betegség remisszióját – adták hírül a Newcastle-i és a Glasgow-i Egyetem kutatói. A remisszió ez esetben azt jelenti, hogy a vércukorszint egy éven át alacsonyabb marad 6,5 százaléknál (48 mmol/mol), és legalább két hónap az az idő, amikor már nincs szükség a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszerre.
A kutatásban részt vevő 298 beteg fele hagyományos kezelést kapott a háziorvosától, míg a másik felét egy súlycsökkentési programba vonták be, szintén háziorvosi felügyelettel. Az utóbbiak 3-5 hónapon keresztül alacsony kalóriatartalmú, de tápláló ételeket fogyasztottak, majd miután visszatértek a normális étrendre, fokozottan ügyeltek a súlycsökkentés fenntartására. A 10-15 kilogrammot leadók 57 százalékánál és az 5-10 kilogrammot leadók 34 százalékánál tapasztaltak remissziót a szakemberek, míg a hagyományos kezelésben részesülő kontrollcsoportban csak 4 százaléknál érték el ugyanezt.


A CUKORBETEGSÉGNEK
3 TÍPUSÁT KÜLÖNÍTJÜK EL:
1-es típusú: A szervezet nem tud inzulint termelni.
2-es típusú: A szervezet az inzulint nem megfelelően használja fel.
Terhességi: A várandósság során alakul ki a magas vércukorszint.


MÁR A GYEREKEK IS
Az elmúlt 20-25 évben a háromszorosára nőtt az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek száma, de hogy mitől, arra egyelőre még keresi a választ az orvostudomány. Az tudható, hogy míg a felnőtteknél elsősorban az elhízás áll a háttérben, addig a gyermekek esetében autoimmun – és nem a táplálkozással összefüggő – betegségről van szó, amit sajnos nem lehet megelőzni. Sőt egyre több gyereknél megjelenik a felnőttekre jellemző 2-es típusú diabétesz is, ami viszont egyértelműenéletmódbeli okokra vezethető vissza.


CÉLPONTBAN A NŐK. Hazánkban több mint négyszázezer nőt érint a diabétesz, és 2040-re megduplázódhat ez a szám – riogatnak a szakértők. Ráadásul egyre több köztük a fiatal, a statisztikák szerint öt cukorbeteg nő közül kettő termékeny korú. A hölgyeknek sajnos számolniuk kell azzal is, hogy a betegség a várandósság idején jelentkezik: hétből egy nő terhességi diabétesszel küzd, s közülük minden másodiknál alakul ki a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség. A nők esetében ráadásul súlyosabb szövődményekkel járhat a diabétesz, és a várható élettartamukat is jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiakét – hívja fel a figyelmet dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A cukorbaj egyik leggyakoribb szövődménye, a szívbetegség előfordulása például sokkal súlyosabb a diabéteszes nőkben, mint férfiakban, és a 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint azok a hölgyek, akiket megkímélt a betegség.