• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Fürdőkúrával a reuma ellen

Szerző: Palágyi Edit
A BAJ NEM JÁR EGYEDÜL: a reumás betegségekben szenvedőknél nagyobb a szív- és érrendszeri gondok kockázata is – erről tanácskoztak a reumatológusok Egerben az arthritis októberi világnapjához kötődve. Kiegészítő kezelésként a gyógyfürdőzés is sokat segíthet – ajánlja a balneológus.

Fürdőkúra
Fotó:
Németh András Péter

Nem érdemes sokáig tűrni a reumás ízületi gyulladással járó kínokat – nyakló nélkül szedve a fájdalomcsillapítókat –, mivel manapság már célzott biológiai terápiát vethetnek be a kór ellen, ami megelőzheti a beteg állapotának rosszabbodását. Újabb kutatások szerint azok a jelzőmolekulák (citokinek), melyek a gyulladást előreviszik, felelősek a fájdalomért, a mozgásfunkciók romlásáért, egyúttal az érrendszeri szövődményekért – tudtuk meg dr. Nagy Katalintól, az egri Markhot Ferenc Kórház reumatológiai osztályának vezető főorvosától, aki az ország két tudományos minősítésű balneológusának egyike. Úgy véli, a mai reumások jobb helyzetben vannak, mint nagyanyáink voltak, ugyanis az említett molekulák célzott gátlásával a gyulladásos reakciót csökkenthetik, az ízületek pusztulását megelőzhetik, s a beteg jobban megőrizheti mozgékonyságát.  

Néhány évtizeddel ezelőtt még igen súlyos diagnózist jelentett az autoimmun kórnak számító reumatoid arthritis vagy a Bechterew-kór, azaz a gerinc és a keresztcsont ízületeinek gyulladásos betegsége. Ám azóta áttörést hoztak az új gyógyszerek – melyek árát teljes mértékben megtéríti az OEP –, így nem kell tolókocsiba kényszerülnie és megnyomorodnia a betegnek. Jó tudni, hogy a modern terápia kiegészítéseként érdemes élni a rég bevált gyógyfürdőkúrákkal is. Sőt a gyógyfürdőtant egyre komolyabban veszik az orvosok, miután gyógyvizeink hatását klinikai vizsgálatok igazolták. Az egri reumakórház például közvetlenül a Török fürdőből kapja a radonos gyógyvizet, de kénes vízben is megmártózhatnak a páciensek. 

Az esetek többségében az ízületek reggeli duzzanata, merevsége a reumás sokízületi gyulladás figyelmeztető tünete. Később az olyan egyszerű tevékenységek is gondot okozhatnak, mint a fogkrémet kinyomni a tubusból vagy lecsavarni egy kupakot. A magyar betegek közül sokan akár évtizedig is együtt élnek a kellemetlenségekkel, s nem fordulnak idejében szakorvoshoz. A krónikus gyulladás nem csak kínzó és tartós fájdalommal jár, de hajlamosít az érelmeszesedésre, mivel elősegíti az érfalakat károsító úgynevezett plakkok lerakódását, amivel együtt növeli a stroke és a szívinfarktus rizikóját is. Ha az ízületek gyulladását a kellő időben elkezdett terápiával visszaszorítják, a szövődmények is mérséklődnek, az életkilátások pedig javulnak.  

Újabb érv szól amellett, hogy érdemes leszokni a dohányzásról, mivel a cigarettázás a reumás arthritises betegeknél a kétszeresére növeli a szív- és érrendszeri bajok kockázatát. Ronthatja a reumás kór kimenetelét, ha fogínyproblémával jár együtt, ezért fogorvoshoz is gyakrabban látogassanak el az arthritisben szenvedők.

A reumás sokízületi gyulladás több ezer
embert érint hazánkban, a leggyakrabban
20-30 éves korban kezdődik és ötször
gyakoribb a nőknél.