• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Gyógyvízkúra receptre

Szerző: (he)
Hazánk gyógyvizei számtalan bajra kínálnak gyógyírt, a mozgásszervi panaszoktól a nőgyógyászati és bőrbetegségeken át egészen a légúti vagy kardiológiai problémákig.

Egy-egy fürdőbelépő ára bizony elég borsos, de szakorvosi beutalóval jelentősen csökkenthető. A terápia a járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódik, a vény mellett kezelőlap is szükséges hozzá, valamint a beutaló orvosnak nyilatkoznia kell a páciense által az adott naptári évben igénybe vett gyógyászati ellátások számáról.

A támogatás mértékét jogszabály határozza meg. 18 éves kor alatt a csoportos gyógyúszás 100%-ban, a fürdőkben a gyógyvizes kádfürdő, a víz alatti csoportos gyógytorna és a komplex fürdőgyógyászati ellátás 85%-ban, a gyógyvizes gyógymedence igénybevétele 50%-ban támogatott. Az egyes fürdőkben fizetendő összeg eltérő lehet, az árak nem egységesek.

Az orvos által rendelt ellátás az adott megyei vagy fővárosi egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló fürdőhelyre szól. A kezeléseket a beutaló kiállítása utáni 30 napon belül kell megkezdeni, majd az első alkalomtól nyolc héten át lehet igénybe venni. Ez az időtartam csak akkor hosszabbítható meg, ha a kúrát indokolt esetben szakítják meg. A terápia után a betegnek három héten belül ellenőrző vizsgálaton kell részt vennie, így az adott naptári évben még egyszer igénybe vehető a kezeléssorozat, amely a gyógyászati ellátások köréből legfeljebb négy fajtára, maximum 15-15 alkalomra szól. Kivételt képez ez alól a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása, amely 26 hétig és 52 alkalommal vehető igénybe, továbbá a szén-dioxid gyógygázfürdő, amit négy hétig 15 kezelés keretében lehet kihasználni.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE

 

Címkék: Egészségünk