• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ha a nő keres többet

Szerző: B. H.
Milyen hatása van a pénznek a kapcsolatainkra?

Mennyire határozza meg a szubjektív jóllétünket, hogy a férfi vagy a nő keres-e jobban? Már több kutatás alátámasztotta, a pénz fontos szerepet játszik abban, hogy mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. De van-e jelentősége, hogy a pénz nagyobb részét a férj vagy a feleség teremti-e elő? E felvetésnek járt utána Hajdu Gábor és Hajdu Tamás, tanulmányuk a European Sociological Review folyóiratban jelent meg. A kutatás egyértelműen bebizonyította: ha a nő többet keres, akkor a nők és a férfiak is kevésbé tartják magukat elégedettnek. Ráadásul nemcsak az életükkel békétlenkednek, hanem a partnerkapcsolatukkal is – mondta Hajdu Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa a Pénzcentrumnak.

S ha ez még nem lenne elég, más kutatások azt is megállapították, hogy gyakoribb a válás vagy a válásról való gondolkodás, ha a nő többet keres. Valószínűleg ebben markáns szerepet játszik, hogy hazánkban még mindig a hagyományos családmodell elmélete dívik: a férfiak dolga a pénzkeresés, a nőknek inkább otthon kell helytállniuk. Érdekes és elgondolkodtató, hogy míg 1988-ban a válaszadó magyarok 40,6, 2012-ben már 43,3 százaléka vélekedett így. Ugyanakkor hazánkban a nők 23,4 százaléka keres többet a partnerénél, s az utóbbi időben több nő szerez diplomát, mint ahány férfi.

Az adatokból az is kiderült, hogy talán azért is elégedetlenebbek a párjuknál többet kereső honfitársnőink, mert a házimunka megosztása nem változik, továbbra is ők végzik az oroszlánrészét.